3 min. čitanja

Predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba

Predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba
Foto: Službena stranica Grada Raba

RIJEKA - U Rijeci je predstavljen JUXTA MARE - virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba.

Na informativnim pločama uz obalni pojas Banjola i Barbata bit će izložena ribarska, pomorska i brodograditeljska baština. Kreirat će se i edukativne rute, a sve informacije bit će dostupne i putem internetske aplikacije.

- Radi se o valorizaciji jednog segmenta naše povijesti koji će itekako obogatiti ukupnu turističku ponudu otoka i grada Raba i sjajno korespondira i s našom strateškom odrednicom u smislu daljnje digitalizacije, ali i održivosti hrvatskog turizma. Vjerujem da će Rab u budućnosti postati jedna od najprepoznatljivijih turističkih destinacija u Hrvatskoj upravo po održivosti i po ovakvim projektima koji će sigurno i produžiti turističku sezonu - rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Ovim projektom u njegovoj prvoj fazi obuhvaćeno je južno područje otoka, naselja Banjol i Barbat u kojima je u minulih stotinu godina mala drvena brodogradnja bila najintenzivnija. Ujedno je to područje bilo najzastupljenije u bavljenju profesionalnim ribolovom gledajući i nekoliko stoljeća u prošlost. U ovom trenutku nekoliko je obiteljskih škverova već ugašeno, ali još uvijek nekolicina funkcionira. Od nekada vrlo žive ribarske flote ostalo je samo nekoliko brodica s najčešće jednočlanom posadom.

Zadatak ovog projekta bio je prikupiti svu dostupnu preživjelu dokumentarnu građu, kao i sjećanja još uvijek živih svjedoka i učiniti to dostupnim prije svega autohtonom življu rečenih naselja: rodbini, susjedima i znancima, a potom i svima koje ta tema zanima.

U tu svrhu projekt je izveden i na engleskom jeziku kako bi materija bila razumljiva i strancima. Kako je vjerojatno ostalo još neotkrivene dokumentacije, ovaj format u kome je projekt JUXTA MARE izveden, svojom fleksibilnošću dopušta da sadržaj bude dopunjen novim podacima i proširen novim podtemama dokle god bude prilike i potrebe za tim.

U ovoj fazi je obrađeno 13 lokacija koje uključuju brodograditelje, ribare i značajnu povijesnu arhitekturu koja je svjedok tijeka uljudbe rečenog otočnog krajolika, a sve se nalaze duž šetnice uz more na čitavom potezu naselja Banjol – Barbat. Iz činjenice da se cjelokupan sadržaj muzeja nalazi na šetnici uz more proizlazi i naziv projekta JUXTA MARE.

Na svakoj pojedinoj lokacijii stoji metalna konstrukcija s panoima dvostrano (dvojezično) opremljenim tekstom i fotografijama vezanim na temu upravo tih točaka na šetnici. Na panoima su uključene i bitne informacije vezane uz cjelokupnu stazu (pozicija na karti, udaljenost do susjedne točke izražena u metrima i broju koraka, naziv i tema ostalih točaka itd.).

Svaka tabla ima na uočljivom mjestu QR kod koji nakon učitanja u suvremeni „pametni“ telefonski uređaj postaje ključ za ulaz u muzej iz naslova projekta - virtualni muzej.

U virtualnom dijelu posjetitelj na ekranu svog uređaja ima mogućnost vidjeti čitavu stazu sa svim točkama gledano iz zraka, te svakoj pojedinačno pristupiti virtualno i pregledati sadržaj koji se odnosi na svaku točku ponaosob. Na točki na kojoj stoji, na zaslonu svog uređaja može odabrati sadržaj u kome se nudi prošireni tekst, dodatne fotogafije ili kratki ozvučeni film na temu pojedine točke.

Pored zvuka filmovi su i titlovani kako bi ga mogle razumjeti i slabo čujuće i nečujuće osobe. I konačno gumb AR na zaslonu pruža mogućnost povezivanja mobilnog uređaja s trodimenzionalno izvedenim objektima u digitalnom formatu koji se pojavljuju u živoj slici na zaslonu i prividno projiciraju u prostor pred uređajem, stvarajući proširenu stvarnost (Augmented Reality).

Putem zaslona na telefonu, projicirani objekt se može obići i promatrati sa svih strana, te zagledati i unutrašnjost, kao da se stvaran objekt nalazi u stvarnom prostoru. Pored toga scenu s proširenom stvarnošću je kroz aplikaciju moguće i fotografirati zajedno s osobama u kompoziciji što čini vrlo lijepu, zabavnu i poučnu uspomenu.

Muzej je u čitavoj svojoj dužini dostupan i hendikepiranim osobama, tako da one imaju pristup ključu (QR kodu) na tlu, gdje ga lako mogu dohvatiti.

Projekt je zamišljen modularno kao Virtualni muzej u nastajanju koji je proširiv, nadopunjiv i promjenjiv pa je šetnica JUXTA MARE samo njegova pilot epizoda. Spoj modernih digitalnih tehnologija s tradicionalnom omogućuje da cjelokupni muzej bude mobilan i može funkcionirati u bilo kojem prostoru na bilo kojoj lokaciji kada se fiksni paneli zamjene prenosivim tipa ROLL-UP panoima. Primjerice, može se prikazati u zatvorenim ili na otvorenim prostorima kao što su dvorane, škole ili neke druge šetnice ili trgovi. Namjena mu je da može biti i gostujući muzej.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.