2 min. čitanja

Predstavljen dokumentarni film „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“

Predstavljen dokumentarni film „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“
Foto: Jurica Gašpar

UMAG - Grad Umag i Muzej grada Umaga, od studenog 2020. godine provode projekt „Grue– očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“, s ciljem promicanja kulturne baštine umaškog kraja i trajne zaštite, očuvanja i promocije umijeća izrade grua. U okviru projekta snimljen je i dokumentarni film “Grue - Tradicionalne drvene dizalice za barke”, koji je umaška publika imala prilike vidjeti prije 2 dana.

Usmjerenost projekta je na grue, drvene dizalice za barke kao prepoznatljivog i jedinstvenog simbola umaške ribarske pomorske tradicije. Tijekom projekta provodilo se niz aktivnosti u svrhu postizanja zadanih ciljeva. Tako je pripremljen i ovaj dugometražni dokumentarni film kojim se promoviraju grue te prikazuje umijeće njihove gradnje. Izrađena je i tiskana publikacija “Grue – drvene dizalice za barke” u obliku popularizirane stručne studije koja opisuje povijesni nastanak i značaj grua za naše ribarstveno područje. Svim aktivnostima projekta se promovira, valorizira i čuva znanje i umijeće gradnje grua te se specifično znanje prenosi na buduće generacije.

Organizirane su i razne edukativne aktivnosti za širu javnost, djecu i mlade. Edukacijama i vođenim vodstvima na lokacije grua obuhvaćeno je gotovo 500 sudionika. Izrađena je i suvremena VR aplikacija za virtualnu šetnju molovima s dizalicama za barke u Bašaniji. Time se, pomoću tableta i VR naočala, simulira proširena stvarnost grua i sami lokaliteti na kojima se one nalaze. Nabavljena tehnološka oprema novi je sadržaj Muzeja Grada Umaga te će biti dostupna svim njegovim posjetiteljima.

Osim svega navedenog, organizirane su i druge promotivne aktivnosti putem raznih promotivnih materijala kojima se tradicija duboko ukorijenjena u zajednici oživljava i čuva za buduće generacije. Projektom su stvoreni trajni i vrijedni dokumenti naše jedinstvene umaške etnološke baštine koju smo približili građanima i posjetiteljima Umaga.

Ukupna je vrijednost projekta „Grue – očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“ 452.502,50 kuna, a udio javne potpore 446.220,00 kn u okviru Podmjere 2.3.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020. Ovaj projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Savudrijske grue u dokumentarnom filmu
U kazalištnoj dvorani Antonio Coslovich u Umagu 29. studenog u 18 sati bit će prikazan dokumentarni film “Grue - Tradicionalne drvene dizalice za barke. - Pozivamo vas na premijeru dokumentarnog filma o gruama - još jednoj kockici bogatog mozaika lokalne kulturno-povijesne baštine - poručuju…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.