2 min. čitanja

Predstavljanje projekta „S okusom mora - Sapore di mare“

Predstavljanje projekta „S okusom mora - Sapore di mare“
Foto: Muzej Grada Umaga

UMAG - EU projekt „S okusom mora – Sapore di mare“, čiji je nositelj Muzej grada Umaga, u partnerstvu sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag, predstavljen je medijima i široj javnosti 7. rujna 2022. godine u Vijećnici Grada Umaga. Za projekt su dodijeljena sredstva u najvišem iznosu od 348.467,13 kn, a predstavile su ga v.d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić te predsjednica ZT Umag Floriana Bassanese Radin.

Projekt je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za ribarstvo u sklopu dodjele potpore projektima na natječaju FLAG-a „Pinna nobilis“  u okviru PODMJERE 4.2.1. POTPORA ZA AKTIVNOSTI USMJERENE PODIZANJU SVIJESTI GRAĐANA O POTROŠNJI I KONZUMACIJI RIBE I DRUGIH MORSKIH ORGANIZAMA unutar provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Pinna nobilis za razdoblje 2014. – 2020.

Muzej grada Umaga, u suradnji sa Zajednicom Talijana „Fulvio Tomizza“ iz Umaga, kroz provedbu projekta „S okusom mora - Sapore di mare ima za cilj podignuti razinu svijest o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama na području FLAG-a Pinna nobilis, i to putem educiranja šire javnosti:

  • o vrstama riba i drugih morskih organizama
  • o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih
  • o ribarskim tradicionalnim vještinama i znanjima
  • o tradicionalnim kulinarskim praksama, karakterističnim za FLAG područje

Kroz dvanaest mjeseci provedbe, realizirati će se 10 stručnih predavanja, 4 edukativne radionice o pripremi ribe i morskih organizama, 2 ciklusa radionica o izradi i upotrebi keramike sa završnom izložbom. Promocija područja FLAG-a Pinna nobilis dodatno je obogaćena izdavanjem ribarske kuharice, postavljanjem nove web stranice projekta te realizacijom  manifestacije koja promovira tradiciju ribarstva i kulinarstva umaškog područja, namijenjena našim sugrađanima i turistima.

Nakon provedene ankete među građanima Umaga, upravo nepoznavanje recepata, tehnika čišćenja, pripremanja i obrade ribe pokazali su se kao problemi koji odvlače građane od veće konzumacije ribe i drugih morskih organizama. Ovaj projekt stoga želi doprinijeti rješenju tog problema, ali i obogatiti turističku ponudu kroz nove sadržaje: manifestaciju i izdavanje kuharice na 4 jezika koja će na klasičan, ali i multimedijalan način, prezentirati kulinarsku tradiciju jedinstvenog ribarstvenog područja. Predviđena manifestacija, web stranica i publikacija (kuharica), obogatit će turističku ponudu te ujedno i ostaviti budućim naraštajima trajne zapise ribarske gastro tradicije našeg FLAG područja.

Projekt tako aktivno uključuje ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoj rad i vještine. Na taj način putem projekta se stvara međusektorska suradnja i sinergija između javnog i privatnog sektora, kao i građana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.