3 min. čitanja

Predsjednik Općinskog vijeća Vira u Otvorenom oštro protiv pripajanja vodoopskrbe Zadru

Predsjednik Općinskog vijeća Vira u Otvorenom oštro protiv pripajanja vodoopskrbe Zadru
Foto: Screenshot / HRT

VIR – U emisiji Otvoreno na HRT 1 urednika i voditelja Mislava Togonala, gostovao je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić koji je vrlo oštro prozvao politiku okrupnjavanja sustava vodoopskrbe koju provodi Vlada Republike Hrvatske, odnosno politiku smanjenja broja komunalnih tvrtki opskrbljivača vodom sa sadašnjih 160 na njih samo četrdesetak.

Pripajanje manjih lokalnih tvrtki većim gradskim poduzećima reforma je s kraja lanjske godine koju je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nazvao „integracijom 160 javnih isporučitelja u njih 41“, i to kako bi se velikim poslužiteljima, koji će nastati tom integracijom, „omogućilo da svojim financijskim, ljudskim i tehničkim kapacitetima mogu realizirati projekte koji su trenutno u tijeku i koji će tek doći“. Riječ je, naglasio je ministar Ćorić, o projektima aglomeracije, sanacije mreže i gubitaka koji nastaju u njihovim sustavima te mreži javne odvodnje. Ćorić je još naveo značaj reformske racionalizacije sustava, „jer više nećemo imati pet direktora vodnokomunalnih poduzeća, nego samo jednog i ostale šefove podružnica“.

U praksi, ipak, ideja ministra Ćorića i reforma ne stoje baš najbolje. U prilogu emisije Otvoreno istaknuto je kako se stanovnici Zagrebačkog prstena s pravom pribojavaju znatnog poskupljenja vode i preuzimanja od zagrebačke Vodoopskrbe, što je potez koji je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec nazvao „legalnim reketom“. Stanovnici Ivanca također ne žele pripajanje lokalnog poduzeća u veće poduzeće iz Varaždina, pa gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje lokalni referendum o preuzimanju lokalne tvrtke. I posljednje; reforma bi na virskom primjeru značila kako bi uspješna, lokalno motivirana i operativna virska općinska tvrtka Vodovod Vir – koja kao investitor vodi dva velika aglomeracijska projekta na području Vira, Nina, Privlake i Vrsi, vrijedna oko milijardu i pol kuna – uskoro bila progutana od nemotiviranog i nedovoljno operativnog zadarskog Vodovoda.

– Mi na Viru imamo iskustvo izgradnje i upravljanja velikim sustavom kojega smo realizirali gotovo u trećini obujma, dok zadarski Vodovod tijekom 40 godina nije bio sposoban i voljan odraditi ni metra vode i kanalizacije na otoku Viru. Bili smo dio te veće priče i u sklopu zadarskog Vodovoda koji nikad nije ulagao prema otoku Viru, a sve drugo su priče za malu djecu – kazao je Antonio Vučetić, koji je potom ukazao na činjenicu da je Vodovod Vir kao komunalna tvrtka već uspješno objedinila vodoopskrbno područje Vira, Nina, Privlake i Vrsi.

– Aglomeracijama Vir i Nin-Privlaka-Vrsi upravlja općinsko poduzeće Vodovod Vir, a trenutno se na tom području provode dva velika EU projekta vrijednosti oko milijardu i pol kuna, čime se zadovoljavaju svi zakonski uvjeti i smjernice Europske komisije o samostalnom uslužnom vodoopskrbnom području – istaknuo je Vučetić uz zaključak kako zakonska promjena i navedena reforma zato nisu ništa drugo nego provođenje daljnje centralizacije u najcentraliziranijoj državi Europske unije.

– Nije riječ o ekonomskom ili komunalnom projektu, nego o političkom projektu jer se većini općina i gradova oduzima razvojni komunalni infrastrukturni alat. Ministar jednostavno populistički govori o jednom direktoru umjesto pet direktora. To u praksi znači kako bi sposoban direktor, koji se potvrdio na projektima, morao ustupiti mjesto nedokazanom direktoru koji iza sebe nema projekte – još je poručio Vučetić.

Pored teme vodoopskrbe i objedinjavanja vodnokomunalnih poduzeća, u Otvorenom se još govorilo o mogućnostima zaštite građane od lančanog poskupljenja komunalnih usluga, očekivanog poskupljenja vode te zašto u prosjeku 48 posto vode iz vodovodnih cijevi iscuri na putu do potrošača? Gostovali su državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.