1 min. čitanja

Predavanje "Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku" - Najnovija istraživanja o svetištu na otočiću Daksi

Predavanje "Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku" - Najnovija istraživanja o svetištu na otočiću Daksi
Foto: HRT Radio Dubrovnik

Tribine „Ususret Svetom Vlahu" održavaju se tijekom tri siječanjska četvrtka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku s početkom u 19.30 sati. Predavanje pod nazivom „Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku" na trećoj tribini u četvrtak, održao je dr. Matko Matija Marušić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti.

U predavanju su predstavljena najnovija istraživanja povjesničara umjetnosti o svetištu na otočiću Daksi i tamošnjim kapelicama Kalvarije podignutima po uzoru na sveta mjesta Kristove patnje u Jeruzalemu. Prema arhivskim izvorima i pjesmama dubrovačkih humanista, izložit će se kako je ovaj lijepi otočić pred gruškom lukom početkom 16. stoljeća bio pretvoren u mjesto koje je, riječima Ilije Crijevića, „hinilo da je Sveta zemlja i ravna mu družica". Iako ovih kapelica na Daksi već odavno nema one su svojim višestoljetnim postojanjem izvršile veliki utjecaj na pasionsku pobožnost u starome Dubrovniku, piše radio Dubrovnik.

Tribine „Ususret Svetom Vlahu" kao dalju pripravu za svetkovinu nebeskog zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.