3 min. čitanja

PRED NAMA VELIKA PROMJENA VREMENA Snažne oborine i bujične poplave - Izdano je posebno upozorenje

PRED NAMA VELIKA PROMJENA VREMENA Snažne oborine i bujične poplave - Izdano je posebno upozorenje
Foto: Daniel Pavlinović / Arhiv / Morski HR

Zbog velike promjene vrmena pred nama, Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje.

Priopćenje DHMZ-a prenosimo u cijelosti.

Prosinac je već u mnogim krajevima bio vrlo kišovit, lokalno i s grmljavinskim nevremenima, tučom i pijavicama. Najviše je oborine od početka mjeseca palo na dijelu sjevernog Jadrana, primjerice u Krku gdje je oboren apsolutni dnevni maksimum od početka mjerenja, a do četvrtka 8. 12. ujutro već je izmjereno 296 litara po četvornom metru (slika 1.).

Slika 1. Akumulirana oborina od početka mjeseca do 8. 12. 2022. u 06 UTC

Promjenljivo vrijeme nastavlja se i idućih dana zbog premještanja prostrane ciklone koja do nas stiže iz zapadnog Sredozemlja, a čije je porijeklo s Atlantika zbog čega povlači veliku količinu vlage. Sekundarni centar niskog tlaka stvarat će se i nad Jadranom (slika 2.) te pojačavati oborinske procese. Sustav će se nad našim područjem zadržavati sve do početka sljedećeg tjedna. Najviše oborine do kraja tjedna past će na Jadranu i u predjelima uz Jadran, mjestimice i više od 150 mm (slika 3.). Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm). Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.

Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu.

Slika 2. Prizemno polje tlaka zraka i frontalni poremećaji za 9. 12. i 10. 12. 2022. u 12 UTC (izvor DWD)
Slika 3. Akumulirana oborina (mm) u razdoblju od 8. 12. do 12. 12. 2022. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu

Hidrološka prognoza do kraja tjedna

Tijekom četvrtka i noći na petak (8. - 9. 12. 2022.) prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, te je potrebno upozoriti na moguću lokalnu pojava bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima.

Tijekom jutra i prijepodneva u petak (9. 12. 2022.) se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda koja će obilježiti ovaj vikend, prvo na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima. Posebno valja istaknuti područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje možemo očekivati iznimno velike količine oborina.

Takvo stanje i navedeno upozorenje trebalo bi prema danas dostupnim prognozama obilježiti cijeli vikend (slika 3.) tijekom koje će obilne oborine ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku I Gorski kotar. Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode što može dovesti do lakšeg i bržeg tečenja površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama.

Potrebno je istaknuti i prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.

Detaljnije meteorološke i hidrološke prognoze te upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave možete naći na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.