3 min. čitanja

Prava poslastica za ljubitelje outdoora sprema se na Mljetu!

Prava poslastica za ljubitelje outdoora sprema se na Mljetu!
Foto: Despositphotos

Od 29. 4. - 5. 5. održat će se "The Great Refresh", tjedan opuštanja, rekreacije i otkrivanja prirodnih ljepota.

Centralni događaj je Mljet trail koji starta u subotu 4. 5., a novost je ove godine prvi trail maraton - 42 kilometra čistog uživanja i stapanja s prirodom. Tijekom cijeloga tjedna u razdoblju od 29. travnja do 5. svibnja Nacionalni park Mljet za sve ljubitelje outdoora ima šest pripremljenih aktivnosti. Uz booking jedne ili više aktivnosti posjetitelji će dobiti tjednu ulaznicu u Nacionalni park i pritom se okušati u kajakarenju, penjanju, hikingu, SUP-anju, bicikliranju i sudjelovati u Mljet trailu. 

Park je u potpunosti spreman, od volontera, dežurnih službi, do organizacijskog dijela traila koji teče bez problema, ističu u organizaciji.

- Park je svoja vrata za posjetitelje otvorio još u ožujku. Otvoreni smo svaki dan i naši prvi gosti su već tu. To su pretežno planinari koji već godinama prve proljetne dane provode upravo na Mljetu uživajući u pogledima koji se pružaju s naših staza. Staze koji oni koriste zapravo su staze koje su nam nužne za obranu od požara i koje održavamo na redovnoj bazi. Naša tehnička služba, rendžeri i volonteri koje organiziramo kroz cijelu godinu ulažu mnogo truda kako bi se što lakše moglo doći u bilo koji dio Parka. Kao što je poznato, Mljet je najzeleniji otok Jadrana, a možda i šire. Uspješnost u gašenju požara često ovisi o brzini intervencije, a ona o održavanju staza. Našim vatrogascima su one važne, naročito nakon ljetnih grmljavinskih nevremena, koja često mogu uzrokovati požar udarom groma. On se naravno gasi u najkraćem roku, a (zeleni) rezultati su vidljivi. Infrastruktura koju zbog toga posjedujemo, smještena u nacionalnom parku s ovako bujnom stogodišnjom vegetacijom, pokazala se kao idealna za sportske outdoor aktivnosti - rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen.

Foto: Despositphotos

Mljet trail održava se u subotu 4. svibnja, a uz dosadašnje utrke na 4, 6, 13 i 23,4 km, natjecatelji će se moći prijaviti i za maraton trail u dužini od 42 kilometra.  

Iako prekrasne i idealne za uživanje, dulje staze ipak zahtijevaju i bolju fizičku pripremu. Staza od 23 km, koja je do sada bila najdulja, trčala se djelomično uz mljetska jezera, a potom se nastavljala preko vrhova Veliki Planjak, Montokuc i još nekih drugih vidikovaca. Visinska razlika koju je prelazio trkač na toj stazi je bila 841 m nadmorske visine. Međutim, pokazalo se da ima i još ambicioznijih trkača, za koje je ove godine prvi put otvorena i maratonska Trail staza u Nacionalnom parku Mljet, ukupne dužine 42 km. Staza je zahtjevna i predviđena je za fizički najspremnije, s ukupnom visinskom razlikom od čak 1402 m.

 Sam Nacionalni park ima na raspolaganju približno 200 km šumskih staza, koje povezuju najviše vrhove Nacionalnog parka s prekrasnim jezerima i uvalama.

Detalje o svakoj pojedinoj utrci pronađite OVDJE.

I za kraj neka se zna da sudionike osigurava HGSS, hitna medicinska pomoć s dostupnim vozilom i osobljem, vatrogasci i čuvari Parka. Posjet otoku i NP Mljet moguć je trajektnom linijom iz luke Prapratno na Pelješcu do luke Sobra na Mljetu, a plovidbeni red pogledajte OVDJE. Uz to, 1. travnja ponovno je uspostavljena trajektna linija Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet (Pomena) – Dubrovnik, a sve informacije potražite OVDJE.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.