2 min. čitanja

POZITIV-NEGATIV Hvarski umjetnici o životu u turističkoj destinaciji

POZITIV-NEGATIV Hvarski umjetnici o životu u turističkoj destinaciji
Foto: Diana Tratar / Ilustracija

HVAR – Skupna izložba „Pozitiv-negativ“, kojom hvarski umjetnici problematiziraju utjecaj masovnog turizma na život lokalne zajednice, bit će otvorena u galeriji Arsenal u Hvaru u petak, 10. rujna, s početkom u 20 i 30 sati.

Dino Bićanić, Ivo Čorković, Danka Hančević Milinović, Maja Jelušić, Vuk Jevremović, John Miličić, Zoran Miliša i Stiv Pagon, na poziv Muzeja hvarske baštine i Grada Hvara, prezentirat će svoje kreativno viđenje života u gradu koji se tijekom ljetnih mjeseci pretvara u turističku destinaciju i u kojem je svakodnevnica podređena gostima i njihovim potrebama.

Ideja o izložbi umjetnika koji žive na Hvaru i koji bi u svojim radovima preispitali utjecaj turizma u ekonomskom, ekološkom, sociološkom, demografskom i svakom drugom aspektu, potaknuta je prošlogodišnjom izložbom hvarskog umjetnika Johna Miličića „Potemkinov gost“, kao i radovima Dina Bićanića i Marka Boellaarda, nizozemskog umjetnika s dugogodišnjom hvarskom adresom, koji će se pridružiti izložbi instalacijom „1000 Pepeljuga“, sastavljenom je od tisuću odbačenih cipela pronađenim na plažama otoka Hvara.

Kako u tekstu kataloga izložbe navodi Dejanira Burmas Domančić, viša kustosica Muzeja hvarske baštine: „Utjecaj turizma u našoj sredini prisutan je preko 150 godina i zapravo je postao tradicionalan način života naše zajednice. Ali, koliko se taj način života ipak promijenio u posljednjih desetak godina i je li ovakav turizam i dalje održiv, pitanja su koja sebi postavljaju i stručnjaci i stanovništvo područja koja su sve manje zajednice, a sve više destinacije. Budući da su umjetnici najsenzibilniji u uočavanju problema, ali i najkreativniji u nuđenju odgovora, njihovo viđenje problema uvijek je dragocjeno. Stoga im pružamo priliku da svojim britkim, duhovitim ili čak pretjeranim stavom, ovaj problem stave na novu razinu i time i nama pomognu da ga bolje sagledamo i razumijemo.“

Iako je Hvar zbog svoje duge turističke tradicije specifičan, tema kojom se bave otočki umjetnici nije isključivo hvarska, ona je postala širi društveni problem većine hrvatskih gradova koji svoj gospodarski razvitak temelje na turizmu.

Izložba je postavljena u organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine, kustosi izložbe su Dejanira Burmas Domančić i Ivo Čorković, a bit će otvorena do kraja rujna.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.