3 min. čitanja

Povodom Dana Općine poznata hrvatska izložba "Neustrašive žene" stigla u Omišalj

Povodom Dana Općine poznata hrvatska izložba "Neustrašive žene" stigla u Omišalj
Foto: Press

Grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" započela je svoje putovanje Hrvatskom u ožujku 2022. godine kada je povodom Međunarodnog dana žena otvorena u Gradskom muzeju Jastrebarsko nakon čega je predstavljena u još devet gradova diljem Hrvatske (Rovinj, Nova Gradiška, Pakrac, Slavonski Brod, Ivanić-Grad, Virovitica, Prelog, Zaprešić, Karlovac).

Kako je izložba putovala Hrvatskom tako je sve više rastao interes javnosti za ugošćivanjem izložbe, zbog čega je izložba "Neustrašive žene" nastavila svoje putovanje i u 2023. godini tijekom koje je također posjetila 10 gradova i to: Veliku Goricu, Đakovo, Osijek, Ogulin, Crikvenicu, Ilok, Otočac, Korčulu, Vrbovec i Ludbreg.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Općina Omišalj prepoznala je važnost ove relevantne umjetničke i edukativne izložbe koja je pune dvije godine putovala Hrvatskom te je odlučila ugostiti izložbu u sklopu svog godišnjeg programa.

U petak 17. svibnja 2024. godine povodom Dana Općine Omišalj svečano je otvorena grupna izložba ilustracija "Neustrašive žene" u izložbenom prostoru Galerije Lapidarij. Povjesničarka umjetnosti, muzeologinja i viša kustosica Sonja Švec Španjol, koja je ujedno i organizatorica ove putujuće izložbe, predstavila je važnost i značaj izložbe "Neustrašive žene" istaknuvši kako je izložba nastala na temelju knjiga "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama" (2019.) autorice Tatjane Barat i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku" (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija.

Švec Španjol je ukazala kako izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice, a njezina važnost leži u dvije osnovne činjenice: 1) kako žene u prošlosti nisu imale pravo glasa, pravo na obrazovanje i pravo na rad, nisu bile adekvatno zastupljene u povijesnim pregledima iako su itekako doprinijele razvoju i boljitku naše zemlje, stoga ova izložba stavlja u fokus značajne žene iz hrvatske povijesti i sadašnjosti iz različitih područja djelovanja – znanost, umjetnost, sport – i na taj način ispravlja povijesnu nepravdu, 2) izložba promovira medij ilustracije koji nije dovoljno i adekvatno valoriziran u Hrvatskoj iako imamo iznimno kvalitetne ilustratorice i ilustratore, te kroz izvrsne portrete ukupno 23 suvremene ilustratorice ukazuje na široki raspon i bogatstvo izričaja u mediju ilustracije.

Pročelnica Upravnog odjela Maja Mahulja prenijela je pozdrave i zadovoljstvo načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović što je relevantna izložba "Neustrašive žene" stigla i u Omišalj, te je pročelnica Maja Mahulja ukazala i na značajne žene rođene u Omišlju kao što su poznata novinarka i književnica Slavenka Drakulić te likovna umjetnica Mila Kumbatović nakon čega je izložbu proglasila otvorenom. Izložba "Neustrašive žene" ostvarena je u suradnji s Općinom Omišalj, a na otvorenju je bila prisutna i Voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i opće poslove Jelena Bigović.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.