2 min. čitanja

Povjerenstvo istražuje ministra Marića zbog velikog popusta u hotelu: “To mi se stalno događa”

Povjerenstvo istražuje ministra Marića zbog velikog popusta u hotelu: “To mi se stalno događa”
Foto: Facebook

MALI LOŠINJ – Ministar financija Zdravko Marić boravio je s obitelji u lipnju 2019. godine u luksuznom hotelu Bellevue na Malom Lošinju. Smještaj za dvije odrasle osobe i dvoje djece tada je, otkriva Oštro, platio 291,20 eura (2153 kune) za noć, što predstavlja znatno nižu cijenu od uobičajenih za to razdoblje u godini.

Veliki popust može predstavljati i nedopušteni dar. Potkraj ožujka Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je predmet protiv Marića kako bi ispitali okolnosti njegova boravka u hotelu Bellevue, potvrdili su se za Oštro .

“U suvremenom hotelu raskošno dizajniranog interijera, vrhunske spa ponude i signature koktela oblikovane za uživanje u životu” kako se reklamira Bellevue, ministar je boravio o vlastitu trošku. Potvrdio je to i portal Net.hr, koji je prvi u ožujku ove godine izvijestio o Marićevu boravku u jednom od luksuznijih hotela grupacije Jadranka dd.

Marić je sada priznao da je po jeftinijoj cijeni spavao u luksuznom i skupljem smještaju nego što ga je on platio. Tvrdi da je rezervirao jeftiniji smještaj, a sam hotel mu je onda ponudio luksuzniji za istu cijenu.

– Ja na tu odluku nisam utjecao niti sam to tražio. Privatno, i puno prije nego sam bio ministar nije mi se jedanput dogodilo, ne samo u Hrvatskoj, nego i vani, da dobijete nekakvu višu kategoriju. Govorim fakte i činjenica – kazao je ministar, a prenosi N1.

– I ta situacija i takva kakva je, unapređenje smještajne jedinice ne dovodi me niti bi me ikad dovelo u bilo kakav vezani, zavisni položaj prema toj osobi, odnosno prema toj grupaciji. Kao i da govorimo o nekoj aviokompaniji, što je također nerijetki slučaj. Naravno da se to ne događa svima i nije to vezano samo za nekog tko je ministar – rekao je Marić.

Na pitanje je li to zapravo indirektan dar koji kao dužnosnik nije smio primiti, Marić je odgovorio:

– Vidjet ćemo što će Povjerenstvo reći.

Prema Zakonu o sukobu interesa, ministar ne smije primiti dar u vrijednosti većoj od 500 kuna. Kako je Oštru objasnila Dalija Orešković, saborska zastupnica koja je od 2009. do 2013. godine bila na čelu Povjerenstva, nedopuštenim darom smatra se novac, ali i stvari, bez obzira na vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koje dovode ili mogu dovesti u odnos ovisnosti ili stvoriti obavezu prema onima koji ih daju.

– Potrebno je malo pravne interpretacije da se očito niža cijena za pruženu uslugu hotelskog smještaja od one tržišne podvede pod odredbu kojom je propisano što se smatra nedopuštenim darom. Pod pretpostavkom da su ove informacije točne, smatram da se u konkretnom slučaju radi upravo o primitku nedopuštenog dara – objasnila je Orešković i dodala kako razlika u činjenici “u financijskom smislu nije zanemariva, a svakako je veća od 500 kuna”.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.