2 min. čitanja

POVIJEST HRVATSKIH SVJETIONIKA Pomorski muzej u Splitu dobio u trajnu pohranu predmete s jadranskih lanterni

POVIJEST HRVATSKIH SVJETIONIKA Pomorski muzej u Splitu dobio u trajnu pohranu predmete s jadranskih lanterni
Foto: Plovput

Hrvatski pomorski muzej Split danas je na trajnu pohranu zaprimio izabrane predmete trgovačkog društva Plovput d.o.o. koji svjedoče o povijesti hrvatskih svjetionika.

U muzeju se čuva najstariji sačuvani okretni stroj nekog hrvatskog svjetionika (Stončice na otoku Visu sagrađenog 1865. g.), a proteklih godina ta ustanova donacijama i otkupima prikladne građe prikuplja potrebne artefakte koji bi osigurali potpuniju interpretaciju teme svjetioničarstva u postavu Muzeja. 

Inicijativa je započeta 2018. g. suradnjom Plovputa s muzejom i nizom partnera na obilježavanju velike obljetnice početka svjetioničarske službe na hrvatskom Jadranu. Tada je u Umagu realizirana izložba i katalog „Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika“, povodom dva stoljeća djelovanja savudrijskog svjetionika. 

Muzej je zaprimio 33 predmeta na trajnu pohranu, kojom će se osigurati ne samo adekvatno čuvanje vrijedne građe, nego i njihova dostupnost široj javnosti te daljnje istraživanje povijesti objekata pomorske sigurnosti.

- Zahvalni smo Plovputu što je prepoznao naš muzej kao pravo mjesto za čuvanje dragocjene građe - izjavio je ravnatelj muzeja Ljubomir Radić.

U ime Plovputa primopredaji su prisustvovali Ivan Karin, direktor Sektora sigurnosti i Antonija Perković, voditeljica Odjela za pravne poslove. Izrazili su zadovoljstvo međusektorskom suradnjom u promicanju svijesti o sigurnosti na moru istaknuvši da ih povijest njihove tvrtke zadužuje da doprinose valorizaciji baštine svjetioničarske službe.

Ovo je prilika da se animiraju i ostale tvrtke te pojedinci čije je djelovanje (bilo) vezano uz more da se povedu za primjerom Plovputa i vlastitim donacijama ili posudbama obogate funduse ustanova u kulturi.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.