3 min. čitanja

Povećanje kapaciteta LNG terminala - Filipović: "Nastavlja se jačanje energetske sigurnosti Hrvatske"

Povećanje kapaciteta LNG terminala - Filipović: "Nastavlja se jačanje energetske sigurnosti Hrvatske"
Foto: Vlada RH

Predstavnici LNG-a Hrvatska i Wartsila Gas Solutionsa iz Norveške potpisali su ugovor o isporuci dodatnog modula za uplinjavanje vrijednog 22,9 milijuna eura, koji će omogućiti udvostručenje kapaciteta LNG terminala u Omišlju.

Dodatni modul za uplinjavanje je maksimalnog kapaciteta 250.000 kubika na sat, a ugovor su potpisali direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen i Kjell Ove Ulstein iz Wartsila Gas Solutionsa.

Vlada je u kolovozu lani donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega će 25 milijuna biti uloženo u proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže.

Dvostruko povećanje kapaciteta LNG terminala

Filipović je nakon potpisivanja rekao da će se ugovorom omogućiti dvostruko povećanje kapaciteta LNG terminala.

Proizvodnja novog modula trajat će 22 mjeseca, a očekuje se da će biti ugrađen tijekom ljeta 2025. godine. Razmatra se u kojem će brodogradilištu novi modul biti ugrađen, a u obzir dolaze i domaća brodogradilišta.

Filipović je rekao da se nastavlja jačanje energetske sigurnosti Hrvatske te da traju intenzivni razgovori o proširenju i jačanju plinovodne mreže.

Rekao je da Plinacro već radi na projektu plinovoda Zlobin-Bosiljevo, kako bi plinovodna mreža mogla pratiti udvostručene kapacitete terminala.

Dodao je da je dio projekta prijavljen za sredstva Europske unije, a očekuje se da će se dio financirati i bespovratnim sredstvima EU-a, a ono što ne uđe u taj paket bit će financirano iz državnog proračuna i zajmova.

Nakon povećanja kapacitet uplinjavanja od oko 700.000 kubika na sat

Direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen rekao je da će terminal zbog radova i ugrađivanja modula prekinuti isporuku na najviše 30 dana, a nakon povećanja kapaciteta imat će kapacitet uplinjavanja od oko 700.000 kubika na sat.

Predviđena tehnologija je ista kao sadašnja i u skladu s najvišim ekološkim standardima, pa nova studija utjecaja na okoliš nije potrebna.

Do kraja 2025. godine plinovod Zlobin- Bosiljevo

Predsjednik Uprave Plinacroa Ivica Arar rekao je da je Plinacro započeo postupak nabave opreme i cijevi te je raspisan natječaj za radove na plinovodu Zlobin- Bosiljevo, koji bi trebao biti gotov do kraja 2025. godine.

"Tim plinovodom povećavamo kapacitet našeg transportnog sustava na 3,6 milijardi kubika plina", rekao je i nastavio da je, kako bi se nove količine plina s LNG terminala mogle transportirati prema Sloveniji i Mađarskoj, potrebno napraviti dodatne plinovode.

Za plinovod prema Sloveniji već je ishođena građevinska dozvola, dogovoreno je što koja strana mora napraviti, rekao je i nastavio da, ako se osiguraju sredstva u kraćem razdoblju, može krenuti izgradnja za Sloveniju, ali da za Mađarsku još treba odraditi određene projekte, što se  očekuje u naredne tri do četiri godine.

LNG terminal u Omišlju je od početka rada u siječnju 2021. prihvatio gotovo osam milijuna kubika ukapljenog prirodnog plina, a isporučio gotovo 4,8 milijardi kubika prirodnog plina.

Uz terminal je do sada pristalo 59 brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, za dva dana očekuje se 60-ti brod, a kapaciteti terminala su rezervirani do 2027. godine.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.