2 min. čitanja

Potražnja za nekretninama u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude - Sve se više stanova kupuje gotovinom

Potražnja za nekretninama u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude - Sve se više stanova kupuje gotovinom
Foto: Screenshot

U Hrvatskoj je i dalje velika potražnja za nekretninama. Cijene, osobito cijene manjih stanova, lete u nebo. Kupaca ima, a sve više stanova kupuju gotovinom, potvrđuju iz agencija za nekretnine. Ekonomisti razlog tomu vide u osiguranju vrijednosti novca u uvjetima inflacije što pogađa i one kojima stan uistinu treba za stanovanje.

- Imamo psića i bilo bi zgodnije kad bismo ga mogli pustiti malo u dvorište, možda nekakva kućica ili stan u zgradi gdje ima dvorište, to bi bio jedan od razloga - kaže Sandro Begman koji upravo prodaje svoj stan.

Prodaju svog stana taj je Riječanin prepustio agenciji koja u posljednje vrijeme ima sve više klijenata koji plaćaju gotovinom.

- Klijenti su procijenili da je najbolje očuvati vrijednost novca tako da ulažu u nekretnine. Oni koji su to učinili prije 2-3 godine u ovom trenutku nisu samo očuvali vrijednost novca nego su i zaradili i povećali sukladno svoj kapital - kaže Melita Malnar Brajković, suvlasnica agencije za nekretnine.

Potražnja za nekretninama po realnoj tržišnoj vrijednosti u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude.

- Čak i u onoj fazi gdje imamo samo projekt. Rijetke su one nekretnine koje imaju samo okućnicu, a sad se sve više traže nekretnine s okućnicom - kaže Sandra Pavlić, agentica za nekretnine.

- Prilikom kupoprodaje uvijek trebaju paziti na to da je nekretnina sagrađena legalno, odnosno da stan, kuća, zgrada imaju građevinsku i uporabnu dozvolu, da je sve važeće i u skladu sa zakonom - upozorava odvjetnica Borjana Jovanović Bengin.

Cijene nekretnina posljednjih godina bujaju, a ovisno o lokaciji, dostižu i više tisuća eura po četvornom metru. I dok je nekima preskupo, za neke je to ulaganje.

- Poučeni iskustvom iz 2008., 2009. kad su mnogi novci, fondovi, dionice, vrijednosni papiri propali, vlasnici kapitala povlače novac iz fondova i ulažu u nekretnine, što pak pogađa opet nekretninsko ili stambeno tržište, ljude kojima taj stan treba za život - kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

A onih kojima stan treba za stanovanje i ne mogu se nositi s inflacijom i promjenjivim kamatnim stopama je najviše. Oni koji kupuju radi investiranja, nekretnine najčešće opet zamjenjuju za novac, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.