3 min. čitanja

Potpisani ugovori za vrijednu multimedijalnu opremu Kuće kostrenskih pomoraca

Potpisani ugovori za vrijednu multimedijalnu opremu Kuće kostrenskih pomoraca
Foto: Općina Kostrena

KOSTRENA – U Kostreni je početkom tjedna potpisan ugovor o nabavi roba i usluga za realizaciju projekta multimedijalnog postava interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca kao i ugovor o kasnijem održavanju multimedijalnog postava. Vrijednost ugovora koji obuhvaća dobavu opreme i uslugu izrade multimedijskih sadržaja iznosi nešto manje od 1,5 milijuna kuna dok će održavanje zahtjevne opreme  iznositi 885 kuna mjesečno.

Ugovori su potpisani na lokaciji budućeg interpretacijskog centra, a u ime naručitelja Općine Kostrena i  Centra kulture Kostrena, potpisali su ih općinski načelnik Dražen Vranić i ravnateljica Centra Borka Reljac dok su u ime Zajednice ponuditelja koju čine tvrtke LAV PROJEKT iz Pule, DIVERSITAS IT SUSTAVI iz Zagreba, LEVEL 52 iz Labina i MULTIMEDIJA – INTERNET USLUGE iz Čakovca, ugovore potpisale njihove ovlaštene osobe.

Foto: Općina Kostrena

Multimedijalna oprema čini okosnicu suvremenih muzeoloških postava, nudeći mogućnost različitih interpretacija na ograničenom prostoru kao i interakciju s posjetiteljima, stoga je riječ  o najkompleksnijem segmentu u realizaciji čitavog projekta.

– Nakon višegodišnjeg čekanja sredstava i okolnosti koje iz objektivnih razloga utječu na sve pa tako i na dinamiku realizacije, raduje me da smo se ipak primakli završnoj fazi jer je ovaj današnji ugovor možda i najkompleksniji dio čitavog ovog projekta i okosnica čitave priče koju će Kuća ponuditi posjetiteljima – istaknula je ravnateljica budućeg interpretacijskog centra Borka Reljac.

Foto: Općina Kostrena

Ovim važnim pomakom u realizaciji zadovoljan je i općinski načelnik Dražen Vranić:

– Kostrena je danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa i sve je u Kostreni isprepleteno morem. Kuća kostrenskih pomoraca bit će mjesto priča i sjećanja ljudi kojima je more život, a život more. Pomorci i pomorstvo ishodište su našeg kolektivnog identiteta i baštine.

Kuću kostrenskih pomoraca činit će putovanje između neba, zemlje i mora, a što će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri postojeća prostora, odnosno prizemlje kao more, prvi kat kao zemlju i potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i samim će time predstavljati putovanje.

Izgled dijela prostora buduceg muzeja – Foto: Općina Kostrena

Prostor prizemlja obuhvaćat će tematske cjeline „more je život“, „čuvajmo more“, „trebamo more“ i „more je u opasnosti“, čime će se istaknuti učinak čovjeka na more, njihova međusobna ovisnost, ali i važnost njegovog očuvanja te izdvojenu cjelinu priča i predaja.

Postav prvog kata pričat će priču o kući, o domu, obitelji i ženskoj perspektivi, o Kostreni, pomorskoj službi i kapetanima te pučini i olujama te će se na taj način pokušati dočarati toplina doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska na hladni brod i daleku pučinu.

Prostor potkrovlja pružit će možda i najinteraktivnije sadržaje Kuće kroz ocean znanja, brodski dnevnik, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju, kao i spoznaju plovidbe kroz interakciju „ploviti se mora“.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.