3 min. čitanja

POTONULO BLAGO JADRANA Novootkriveni potonuli brodovi, potpuno nepoznati ronilačkoj i kulturnoj javnosti

POTONULO BLAGO JADRANA Novootkriveni potonuli brodovi, potpuno nepoznati ronilačkoj i kulturnoj javnosti
Jakljan - Foto: Danijel Frka

Autor Danijel Frka već je dugi niz godina suradnik Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture na projektima istraživanja lokaliteta potonulih brodova i zrakoplova, a rezultat te uspješne suradnje su i knjige "Tajne Jadrana" (2002) i "Blago Jadrana" (2012) koje je napisao sa koautorom Jasenom Mesićem, u ono vrijeme poznatim podvodnim arheologom, (danas veleposlanikom Republike Hrvatske u Italiji).

Od izlaska iz tiska knjige autora Danijela Frke i Jasena Mesića proteklo je punih deset godina. Knjiga "Blago Jadrana" koja sadrži 56 olupina potonulih uzduž obale istočnog Jadrana pokazala se kao prava "uspješnica" te je izdana na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Hrvatsko izdanje danas je potpuno rasprodano, englesko izdanje je pri kraju a talijansko i njemačko su na niskim zalihama, no potražnja za knjigom i dalje ne prestaje.

Ledenik - Foto: Nenad Škorić

Upravo iz tog razloga, u dogovoru sa Draganom Ogurlićem, direktorom izdavačke kuće  Naklada Val iz Rijeke, autor Danijel Frka radi na novoj knjizi pod naslovom "Potonulo blago Jadrana", koja će biti svojevrsna modernizirana i proširena verzija knjige "Blago Jadrana". Plan je da se najprije tiska izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku, a da se nakon njih priđe i radu na njemačkom i talijanskom izdanju.

U novoj knjizi, osim postojećih, biti će predstavljen i niz novih, vrlo interesantnih olupina brodova i zrakoplova otkrivenih u proteklih desetak godina, od kojih su neke svjetski raritet i prava poslastica za ljubitelje olupina i pomorske povijesti Jadrana. Nova knjiga "Potonulo blago Jadrana" sadržavati će čak 75 olupina (odnosno 33 % više od prethodne knjige), 80 ilustracija i karata, više od 400 fotografija u boji te obilje povijesnih podataka i fotografija od kojih se mnoge objavljuju po prvi puta.

Romital - Foto: Grega Verč

Iz razumljivih razloga kompletan popis olupina u novoj knjizi još neko vrijeme ostaje u tajnosti, ali navest ćemo samo neke poput tegljača "Romital" kod Savudrije, olupine talijanske oklopnjače "Palestro" iz Viškog boja 1866, talijanskog parobroda "Regolo" potonulog u orkanskoj buri kod Senja 1956, naoružanog parobroda "Jakljan" potonulog 1944. kod otoka Krka, britanskog torpednog čamca MTB 710 potonulog 1945. kod otoka Suska, broda hladnjače "Ledenik" potonulog 2008. kod otoka Sestrunja, te američkog hidroaviona Catalina potonulog kod otoka Sveca 1944.Ako sve bude u redu, plan je da knjiga bude u tisku do konca ove godine.  

Catalina - Foto: Franco Banfi

Ekskluzivno, uz dozvolu autora, objavljujemo nekoliko fotografija i ilustracija olupina iz nove knjige, a sve informacije može se dobiti i izravno na web stranici kuće Naklada val.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: OLUPINE JADRANA Nalazište amfora i brod iz Drugog svjetskog rata kod Paga | | Morski HR
Evo opet smo ronili na Paškim lokacijama u svrhu promocije. Naime s nama su bili Danijel Frka i Goran Butajla. Danijel radi na novoj knjizi o olupinama Jadrana pa smo dogovorili da dođe i da
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.