1 min. čitanja

Poteklo prvo ulje iz prvog maslinika u Hrvatskom zagorju!

Poteklo prvo ulje iz prvog maslinika u Hrvatskom zagorju!
Foto: Zagorje.com / Screenshot

Miro Mraz, 37-godišnji vlasnik OPG-a iz Kozjaka Začretskog kod Svetog Križa Začretja, u ožujku je zasadio prvi maslinik u Hrvatskom zagorju. Sad je odradio prvu berbu maslina u svom masliniku od 30 stabala i napravio prvo zagorsko ekstra djevičansko maslinovo ulje ikada, piše Zagorje.com.

- Posadili smo tri sorte, a sada, već prve godine, dvije sorte su rodile. Inače, sve masline koje smo posadili su se primile jer je, na svu sreću, bila dosta pogodna godina za njih. Bilo je dosta vlage, velim, sve su se primile i, iako nisam očekivao, već su prve godine dale neki rod. Naravno, to su mlade sadnice, nisu rodile obilno, ali nabrali smo sve skupa, zelenih i crnih maslina, točno 26 kilograma - ispričao je Miro za zagorski portal.

- Masline se inače drobe, ali mi smo se morali snalaziti. Masline smo samljeli u čekićaru, koji se inače koristi za usitnjavanje, odnosno, mljevenje kukuruza, a potom smo ih prešali u običnoj preši za grožđe, koja nije dovoljno jaka. I na kraju smo uspjeli dobiti dvije i pol litre ulja. Dobili bi više da smo vozili masline u Dalmaciju, ali mi smo prezadovoljni i ovako - dodao je.

Što će s maslinama biti ove zime?

Pred ovim domišljatim Zagorcem najteži je zadatak. Naime, treba zaštititi masline od zime.

- Mi smo se već pripremili za to. Najbitnije nam je zaštititi tlo oko masline, kako bismo, zapravo, zaštitili korijenje od smrzavanja. To bismo trebali raditi idućih par zima, dok korijeni ne ojačaju i razviju se. Ako prežive tri godine, odnosno, tri zime, nakon toga maslina bi sama po sebi trebala biti otporna da izdrži zimu i bez zaštite. Također, pripremili smo sve da, u slučaju potrebe, zamotamo i zaštitimo krošnje maslina od dugotrajne hladnoće - zaključio je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.