2 min. čitanja

Postoji nada da će se periska oduprijeti smrtonosnom parazitu

Postoji nada da će se periska oduprijeti smrtonosnom parazitu
Foto: Projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru / Facebook

OMIŠ - Znanstvenici su obišli jednu od rijetkih preživjelih jedinki plemenitih periski u Jadranu koja zahvaljujući njihovoj brizi i učinkovitom čeličnom kavezu nastavlja život na ušću Cetine.

Posjet školjkašu imena Nova nada bio je šlag na kraju dvodnevnog znanstvenog skupa projekta Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru, održanog u Omišu, objavila je Javna ustanova More i krš na svojim stranicama.

Zaron do jedne od svega dvadesetak preživjelih jadranskih jedinki, nekoć brojne plemenite periske Pinna nobilis, dao je nadu svim uključenima u veliki međunarodni projekt da će se po zakonima evolucije ta vrsta oduprijeti smrtonosnom parazitu Haplosporidium pinnae i ponovno ukrasiti morska dna širom Mediterana.

Prije tri dana u Omišu je započeo međunarodni dvodnevni skup znanstvenika angažiranih na zaštiti plemenite periske. Domaćini iz JU More i krš, uz domaće su ugostili također talijanske i španjolske znanstvenike.

Foto: Projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru / Facebook

Uz izlaganja partnera na projektu, pripremili su obilazak jedne od rijetkih preživjelih jedinki u Jadranu, koja zahvaljujući brizi znanstvenika i učinkovitom čeličnom kavezu, nastavlja život na ušću Cetine.  

Mediteranski znanstvenici posljednjih godina ulažu velike napore u postavljanje i analizu kolektora ličinki te pronalazak i očuvanje živih jedinki. Projekt Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugledate li negdje na morskom dnu živu perisku, znajte da ste pronašli nešto vrijedno, poručuju iz JU More i krš. Možda je to živa plemenita periska ili rijetka vrsta Pinna rudis.

Foto: Projekt Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru / Facebook

Kako biste razlikovali ove vrste, obratite pozornost na raspored i brojnost bodlji. U Pinne rudis bodlje su robusnije i smještene u 5-8 redova, dok su u plemenitoj perisci bodlje nježnije, manje i gusto raspoređene. Također, Pinna rudis se često nalazi u pukotinama stjenovitog dna, a plemenita periska voli sedimentna tla.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski i europski znanstvenici ostvaruju značajan napredak u ranoj fazi spašavanja plemenite periske
Utrka za spas plemenite periske (Pinna nobilis) od izumiranja zbog parazitske bolesti uzrokovane Haplosporidium pinnae koja pogađa ovu kultnu školjku u Sredozemlju dovela je istraživače LIMIJE na Balearskim otocima, i IMEDMAR, u Val encia, u suradnji s hrvatskim stručnjacima iz Aquarium Pula u Hrvat…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.