2 min. čitanja

Starlink donosi internet na brodove - Postignut dogovor pomorske industrije s Elonom Muskom

Starlink donosi internet na brodove - Postignut dogovor pomorske industrije s Elonom Muskom
Foto: Royal Caribbean / Youtube screenshot

Kao i ostale tvrtke poduzetnika Elona Muska, i satcom usluga, odnosno usluga satelitskih komunikacija Starlink, poznata je po poslovnom modelu izravnog kontakta ili komunikacije s potrošačem – nešto što se navodno nije baš svidjelo 'trećim stranama' satelitskih komunikacija u pomorskom sektoru, koji su tradicionalno uvijek posredovali u odnosu između pružatelja satelitskih usluga i brodovlasnika. Ali u ovotjednoj objavi, pružatelj usluga satelitskih komunikacija Speedcast, izvijestio je da je postignut jedinstveni dogovor o distribuciji i integraciji internetskih usluga Starlink za klijente u pomorskoj industriji.

Vijest je stigla kao poprilično iznenađenje za tržište. Naime, Starlink je u srpnju najavio da uvodi izravnu pomorsku satelitsku uslugu za brodovlasnike, nakon čega je u kolovozu uslijedila velika najava uvođenja Starlinka diljem cijele flote Royal Caribbeana.

Speedcast je u utorak najavio da je sklopio ugovor o posredovanju za satelitske internetske usluge te da već provode testove s korisnicima. Čini se da najava konvencionalnije usluge kojom upravlja treća strana od utorka kreće prema novom pomorskom satelitskom poslovnom modelu, a Speedcast izvještava da već opslužuje probne korisnike.

- Starlink je novi komunikacijski put za naše klijente u pomorskoj industriji, koji nudi značajnu raznolikost i dodatni kapacitet internetskih usluga u vrijeme kad potražnja za povezanošću raste i na onim najudaljenijim mjestima na Zemlji - rekao je Joe Spytek, glavni izvršni direktor u Speedcast-u.

- Kao pouzdani integrator tehnologije sljedeće generacije, uzbuđeni smo što možemo dodati Starlink našem kompletu usluga, kako bismo sveprisutno povezivanje učinili stvarnošću diljem svijeta - dodao je.

Starlinkovih 2200 satelita u orbiti već neko vrijeme osiguravaju povezanost s korisnicima na kopnu, ali pomorski satcom se susreće s puno većim izazovima, kao što su nedostatak stanica na zemlji i grubih vremenskih uvjeta.

Brzina do 350 mbps koju Starlink promovira nekoliko je puta brža od konkurencije, a usluga također osigurava puno manje kašnjenje zbog niske orbite satelita. To ga tako čini korisnim za videokonferencije i druge aplikacije gdje je vremenski odmak u vezi nepoželjan. Početna ponuda tvrtke temeljila se na ESA terminalu s ravnim panelom, čija je prednost to što nema pokretnih dijelova, ali je ograničena u mogućnostima za veze na niskim nadmorskim visinama.

Royal Caribbean tvrdi da je probni put na kruzeru Freedom of the Seas dobio "ogromnu količinu pozitivnih povratnih informacija od gostiju i posade", što ga je navelo da kupi uslugu za svaki brod u svojoj floti, piše The Maritime Executive.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.