2 min. čitanja

POSEJDONOV VRT Umjetni greben u zaljevu Valsaline

POSEJDONOV VRT Umjetni greben u zaljevu Valsaline
Foto: PGŽ

PULA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana oceana, Aquarium Pula, u suradnji s Meeresschule  Pula, predstavljaju provedbu projekta “Posejdonov vrt – umjetni  greben u zaljevu Valsaline”.

Glavni cilj projekta je obnavljanje morskog dna uvale Valsaline kroz razvoj učinkovitog  koncepta za povećanje bioraznolikosti u staništima degradiranih podvodnih područja. Kroz  provedbu projekta, naglasak se daje na suradnju s lokalnim ribarima koji bi svojim prilovom  doprinijeli povećanju broja zavičajnih biljnih i životinjskih vrsta u navedenom području. Isčekivani rezultat je stvaranje žarišta bioraznolikosti koje će služiti postizanju prirodne  ravnoteže i u okolnim morskim staništima.

Obalni morski ekosustavi značajni su za dobrobit čovječanstva jer su visoko produktivna  područja koja služe kao rastilišta za mnoge vrste riba i beskralježnjaka. Međutim, takva se  područja suočavaju s najbržom ekološkom degradacijom, što rezultira manjkom resursa i  usluga koje morski ekosustavi pružaju društvu.

U posljednjih nekoliko desetljeća, obale Istarske županije ozbiljno su pogođene smanjenjem kvantitativnog i kvalitativnog sastava algi i morskih cvjetnica. Glavni razlozi su fizičke promjene  nastale zbog ljudskih aktivnosti, invazivne vrste (Caulerpa cylindracea) te globalno zatopljenje.

Zaljev Valsaline na jugu grada Pule, poznat po širokoj biološkoj raznolikosti i bogatim  bentoskim zajednicama koje čine Posidonia oceanica, Zostera marina, Z. nolti, Cymodocea  nodosa i zajednice algi, danas je djelomično degradiran uslijed izgradnje nužnog incidentnog  preliva za odlaganje komunalnih otpadnih voda u kritičnim situacijama. Riječ je o betonskoj  građevini duljine 300 m i širine 1 m, koja prolazi sredinom zaljeva i prekriva imenovanu  biocenozu. Upravo je ovaj zid nadahnuo koncept ovog projekta, naime vraćanje biološke  raznolikosti zaljevu.

Foto: HRT / Screenshot

Svrha projekta “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline” je ponovna uspostava  strukture i funkcije obalnih područja, to jest, obnova bentoske zajednice zaljeva Valsaline  pošumljavanjem vrstama algi, morskih cvjetnica i beskralješnjaka te uspostavom rastilišta za  riblju mlađ.

Projekt bi mogao u budućnosti poslužiti kao dobra praksa za obnavljanje ostalih područja degradiranih antropogenim, podvodnim građevinama.

Za obnavljanje područja predviđena je suradnja s ribarima u prikupljanju biološkog materijala  (sesilni beskralješnjaci te jaja sipa, hrskavičnjača i lignji ulovljenih u prilovu). Ribari će biti  informirani o važnosti prilova te načinu na koji oni sami mogu djelovati u oporavku  bioraznolikosti mora kao izvora njihovih prihoda. Suradnja će poboljšati vezu akvarija s  ribarima.

Strateški ciljevi projekta su:

  • Uspostava stručne suradnje u svrhu sakupljanja podataka o lokalitetu. Aquarium Pula  surađivat će s privatnom tvrtkom zaduženom za obrazovanje studenata o moru  (Meeresschule) koja će opisati specifične značajke zaljeva Valsaline te promjene u  staništu tijekom posljednjih godina.
  • Ponovno uvođenje nestalih ili desetkovanih lokalnih morskih vrsta. U tu svrhu će  Aquarium Pula postaviti rastilišta za riblju mlađ, te prikačiti biljne i životinjske vrste na  betonski zid.
  • Suradnja s ribarima u svrhu prikupljanja popratnog ulova. Aquarium Pula i Sveučilište u  Puli uspostavit će program s ribarima koji uključuje sakupljanje popratnog ulova za  obnavljanje uvale Valsaline.
  • Podizanje svijesti o osjetljivosti morskih ekosustava u vremenu ekoloških promjena.  Obrazovna ustanova Meeresschule osmislit će podvodnu poučnu stazu za školarce,  studente i turiste.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.