2 min. čitanja

Posebna nagrada akademiku Davorinu Rudolfu: “On je čuvar naših granica na moru”

Posebna nagrada akademiku Davorinu Rudolfu: “On je čuvar naših granica na moru”
Foto: MPPI

SPLIT – Akademik i prvi hrvatski ministar pomorstva Davorin Rudolf, rodom iz Omiša, dobitnik je posebne nagrade za doprinos razvoju i ugledu pomorstva u Hrvatskoj i svijetu koja mu je dodijeljena u četvrtak na svečanoj akademiji u povodu  Dana pomoraca i brodaraca u Splitu.

Ministar mora, promet i infrastrukture Oleg  Butković je za akademika Rudolfa rekao da je najveći poznavalac prava mora u  Hrvatskoj.

– On je čuvar naših granica na moru. Postoje pretenzije naših susjeda i da nam to sve skupa malo uzmu – kvadrat po kvadrat, ali imamo za to akademika  Rudolfa koji to kao najveći poznavalac međunarodnog prava mora u Hrvatskoj čvrsto brani i na tome mu posebna hvala – naglasio je ministar dok mu je uručivao zasluženo priznanje.

Rudolf je podsjetio kako je prije  28. godina, to jest 5. prosinca 1991. kao ministar pomorstva sudjelovao u pregovorima u Cavtatu o prekidu napad na Dubrovnik i deblokadi tog grada.

– Dogovorili smo se da prestaju oružani sukobi i potpisali smo predugovor – i što se dogodilo  sutradan na Sv.  Nikolu oko pola šest ujutro – počeo je najstravičniji i najsuroviji napad  u čitavoj povijesti  Dubrovnika. U 11 sati i 15 minuta ponovno smo zaključili novo primirje  koje se poštovalo do kraja rata –  istaknuo je akademik Rudolf.

Foto: MPPI

Zaslužan za mir i čvrste granice na Jadranu

Davorin Rudolf je hrvatski znanstvenik i političar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (World Academy of Art and Science), sveučilišni profesor međunarodnoga javnog prava u miru i doktor pravnih znanosti.

Godine 1990. bio je imenovan prvim ministrom pomorstva u Vladi Republike Hrvatske (bio je ministar u tri prve hrvatske vlade nakon demokratskih izbora, 1990. – 1990.), a sredinom 1991. godine za ministrom vanjskih poslova. Dok je obavljao funkcije ministra vanjskih poslova bio je član Vrhovnog državnog vijeća Republike Hrvatske. Bio je predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO, od 1991. do 1993. godine predsjedavao je Državnoj komisiji za granice.

Tijekom Domovinskog rata pridonio je suzbijanju, izbjegavanju i prestanku oružanih sukoba i mirnom povlačenju postrojbi Jugoslavenske narodne armije iz gradova i pomorskih baza duž hrvatske obale. Pregovarao je i u ime hrvatske Vlade zaključio ugovore s predstavnicima Glavnog stožera Jugoslavenske narodne armije (JNA) o prestanku neprijateljstava i odlasku vojnih postrojbi i brodova ratne mornarice s obalnog i otočnog područja Republike Hrvatske (od Savudrijske vale do granice s Crnom Gorom) u Žitniću (21. studenoga 1991. godine), Splitu (3. prosinca 1991. godine) i Cavtatu (s još dvojicom hrvatskih ministara 7. prosinca 1991. godine).

Foto: MPPI

Sjećanja na Domovinski rat, razgovore i pregovore koje je kao ministar u vladi Republike Hrvatske vodio tijekom rata u domovini i inozemstvu (u Rimu, Vatikanu, Londonu, Budimpešti, Beču i dr.) izložio je u knjizi Rat koji nismo htjeli (u izdanju “Globusa – Zagreb”, 1999.).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.