1 min. čitanja

POSADA JE EVAKUIRANA, A BROD TONE Huti su na jugu Crvenog mora raketirali britanski brod za prijevoz rasutog tereta

POSADA JE EVAKUIRANA, A BROD TONE Huti su na jugu Crvenog mora raketirali britanski brod za prijevoz rasutog tereta
Foto: Screenshot/X

Napad se dogodio u večernjim satima u nedjelju, a mornari su nakon udara projektila bili prisiljeni napustiti brod Rubymar. Drama na moru odigrala se 35 nm južno od Al Mukhe u Jemenu.

Zapovjednik broda potvrdio je snažnu eksploziju koja je prouzročila značajno oštećenja na brodu, navodi The Maritime Executive. Nakon udara, britanska je pomorska trgovačka organizacija (UKMTO) preporučila brzu evakuaciju posade što je i učinjeno. U evakuaciji je asistirao jedan vojni brod, no nije poznato njegovo podrijetlo. Svi su mornari uspješno evakuirani i nitko nije ozlijeđen.

- Rezultat raketiranja je veliko oštećenje broda koji bi mogao i potonuti u Adenskom zaljevu, no tijekom "operacije" pazili smo da posada ima mogućnost sigurno napustiti plovilo - izjavio je glasnogovornik jemenskih Huta Yahya Saree.

Objave na društvenim mrežama također potvrđuju kako u ovim trenutcima pogođeni brod Rubymar tone.

Lijepo je kako Huti ipak paze na sigurnost posade brodova koje raketiraju, da ubacimo malo crnog humora. Svakako je dobro da nitko od pomoraca nije ozlijeđen, a glasnogovornik Huta tvrdi kako su oborili u američki dron MQ9 Reaper  iako ova informacija nije službeno potvrđena.

Tijekom dosadašnjih napada Huta još uvijek nije zabilježena ni jedna žrtva među samim pomorcima. Netko će reći zahvaljujući obazrivim Hutima, no vjerojatno nešto veću ulogu imaju američki vojni brodovi koji na dnevnoj bazi obaraju ispaljene projektile.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.