3 min. čitanja

Porezna uprava odgovorila na prozivke o poreznoj presiji nad restoranima

Porezna uprava odgovorila na prozivke o poreznoj presiji nad restoranima
Foto: foursquare.com

Porezna uprava je poslala priopćenje u kojem je odgovorila na prozivke restorana preko medija o tome da vrši poreznu presiju i naplaćuje neopravdano visoke kazne.

Podsjetimo, mjesecima traje velika akcija kontrole poslovanja restorana, a određuju se kazne od pola milijuna do četiri milijuna kuna.

Restorani tvrde da im se osim fiskalizacije kontrolira i marža te udio cijene sirovina u cijeni obroka. Ako je to istina, radi se o napadu na slobodno određivanje cijena i općenito na cijeli način funkcioniranja tržišta.

Prema informacijama koje je Index dobio iz jednog restorana, nadzor kod njih traje već tri mjeseca, a kontroliraju se računi od 2019. Zaista se efektivno određuje koja je marža previsoka a koja premala, rekli su nam iz restorana.

– Porezna nikako ne bi smjela određivati marže, ne samo u ugostiteljstvu. Ispada da bismo kod svakog novog jela kojih imamo nekoliko na tjednoj bazi, trebali tražiti mišljenje Porezne uprave koliko svako jelo trebamo naplatiti. Ako to ne napravimo, riskiramo milijunske kazne. U praksi je to nemoguće. Nadam se da Porezna neće krenuti i prema drugim djelatnostima jer će nastati kaos na tržištu – odgovorili su iz jednog restorana koji je želio ostati anoniman.

Porezna je procijenila da trošak namirnica u konačnoj cijeni ne smije biti veći od 40 posto, a tamo gdje je bio viši su odlučili na razliku naplatiti PDV, smatrajući da se ne radi o stvarnim cijenama, nego o načinu prikrivanja neprijavljenih računa.

Ministar Marić i vlada su još jučer tvrdili da se ne radi o poreznoj presiji, nego su nadzorne aktivnosti utvrdile određene nepravilnosti te sukladno tome je Porezna postupila.

Odgovor Porezne uprave na prozivke

Porezna uprava je odgovorila na prozivke restorana, tvrdeći da je “cilj nadzornih aktivnosti bio otkrivanje poreznih obveznika koji evidentno i sustavno krše porezne propise te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja urednim poreznim obveznicima.”

U priopćenju se navodi da je pojačan nadzor proveden od 1. 7. do 31. 8. 2021. na cijelom području Republike Hrvatske, a posebno na jadranskoj obali, otocima i na području Grada Zagreba.

Nadzorne aktivnosti su provedene ciljano, na temelju prethodno provedene analize rizika, a korištene su “suvremene metode” i IT sustav fiskalizacije, što je omogućilo da se provjerava izdavanje i fiskalizacija računa u realnom vremenu. Kao cilj se navodi otkrivanje onih koji sustavno krše porezne propise te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja urednim poreznim obveznicima.

Porezna uprava objašnjava da je provela dvije vrste poreznih aktivnosti. Prvi je nadzor izdavanja i evidentiranja računa (nadzor fiskalizacije na određeni dan), gdje su nepravilnosti utvrđene kod 49 posto poreznih obveznika. Druga je nadzor praćenja i izdavanja i evidentiranja računa, tj. snimanje prometa.

Snimanje prometa i nadzori fiskalizacije su provedeni kod restorana koji su imali povećanje prometa na određeni dan srpnja 2021. te je utvrđeno povećanje prometa od 18 posto u odnosu na srpanj 2019. te 36 posto za kolovoz 2021. u odnosu na kolovoz 2019.

Nadzorne aktivnosti nisu provedene kod poreznih obveznika gdje je utvrđeno smanjenje prometa u iznosu od 7 posto za srpanj 2021. u odnosu na srpanj 2019. te povećanje od 5 posto za kolovoz 2021. u odnosu na kolovoz 2019. godine.

– S obzirom na navedene podatke Porezna uprava nastavila je s provođenjem redovnih nadzornih aktivnosti kod predmetnih poreznih obveznika tražeći dodatnu dokumentaciju o ulazu/izlazu robe, normativima, cjenicima i sl. Tako je utvrđeno da su pojedini porezni obveznici evidentirali ulazne račune o nabavci robe (koristili pravo na odbitak ulaznog PDV-a) međutim nisu izdavali račune za sve obavljene usluge, a što je direktno utjecalo na značajno nižu operativnu maržu u nekim slučajevima nižu od marži ostvarenih u veleprodaji, čime su značajno smanjili prihode/primitke odnosno svoju obvezu PDV-a – navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Kod onih gdje je utvrđeno netočno vođenje poslovnih knjiga, pokrenuti su zakonom propisani postupci procjene stvarne porezne osnovice. Oni koji priznaju će biti oslobođeni dijela kamata (od razdoblja kada je utvrđena nepravilnost), a može se uložiti i žalba.

Ovo je druga velika akcija Porezne uprave u zadnje vrijeme, a već prije je počela masovna provjera paušalnih obrtnika zbog traženja prikrivenog rada. Paušalci su zbog toga Ustavnom sudu poslali prijedlog za ocjenu ustavnosti nekoliko zakona, tj. članaka zakona vezanih za paušalne obrte. Slično bi sada mogli učiniti i vlasnici restorana.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.