1 min. čitanja

Poreč otvorio Sunčani ured namijenjen zainteresiranima za solarnu energiju

Poreč otvorio Sunčani ured namijenjen zainteresiranima za solarnu energiju
Foto: Pixabay

POREČ - Sunčani ured Grada Poreča, mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu moći rezervirati termin te besplatno dobiti savjet i tehničku podršku mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu solarnu elektranu otvoren je u petak u Poreču.

Poreč je time svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu dobiti odgovore o solarnoj fotonaponskoj elektrani i načinu rada, te informacije potrebne za instalaciju solarne elektrane s popisom nacionalnih tijela koja objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih elektrana.

Po riječima direktorice gradskog poduzeća Parentium Gordane Lalić to su ujedno i pitanja koja muče sve one koji žele postaviti vlastitu sunčanu elektranu, a Poreč je prvi kao jedinica lokalne samouprave odlučio otvoriti Sunčani ured

- U razgovoru s građanima na tu temu mnogi su skrenuli pozornost na činjenicu da, kada je u pitanju realizacija vlastite sunčane elektrane, ne znaju od kuda krenuti - rekao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Napomenuo je da je Poreč kao jedinica lokalne samouprave dugi niz godina aktivan po pitanju takvih projekata, ima osam solarnih elektrana na javnim objektima koje su od svog postavljanja realizirale više od milijun kilovat sati.

Ured je jedna je od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294 eura, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.