2 min. čitanja

Poreč isplaćuje pomoć građanima u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata

Poreč isplaćuje pomoć građanima u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata
Foto: Grad Poreč

POREČ - Grad Poreč osmislio je niz mjera kako bi svojim sugrađanima ublažio posljedice porasta cijena energenata, među kojima je i Odluka o pomoći građanima koji se nalaze u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata za 2023. godinu, a koju je gradonačelnik Poreča potpisao ovoga tjedna.

Grad je i prošle godine za 53 porečke obitelji isplatio jednokratne pomoći kako bi onima kojima je to najpotrebnije ublažio posljedice poskupljenja energenata u 2022. godini u iznosu od 1000 kuna (132,72 eura), koliko će se isplaćivati i ove godine. Ovo je samo jedna od novih mjera- oblika pomoći koje će Grad financirati s ciljem zaštite najranjivijih skupina građana u vremenima stalnog porasta cijena.

Osim uvođenja novih, u proračunu za 2023. godinu povećani su i iznosi planiranih sredstava za postojeće programe  naknada i pomoći osobama i obiteljima u socijalnoj potrebi, kao što su primjerice: jednokratne pomoći, naknade za besplatan boravak djece u jaslicama i vrtićima,, naknade za besplatan boravak produženi boravak učenika u osnovnim školama naknade za prijevoz učenika iz obitelji u socijalnoj potrebi i dr.

Ovdje treba posebno istaknuti i jedan oblik mjesečne pomoći porečkim umirovljenicima s najnižim mirovinama, po kojem je Poreč drugačiji u odnosu na ostale lokalne zajednice, jer takove obitelji pomaže kontinuirano tijekom cijele godine, a ne samo povodom prigodnih datuma.

Dodatno, povećani su uvjeti, odnosno, limiti prihoda do kojih takvi umirovljenici mogu ostvariti pravo i to za 8,42 %, odnosno, za onoliko koliko je bio porast mirovina u proteklom razdoblju.

Novčana pomoć isplaćivat će se građanima koji se nalaze u teškoj socio-ekonomskoj situaciji izazvanoj rastom cijena energenata, ukoliko ispunjavaju uvjete određene Odlukom za ostvarivanje ovog prava.

Pravo na pomoć ostvaruju osobe:

Koji su državljani Republike Hrvatske
Koji imaju prebivalište na području Grada Poreča-Parenzo
Koji su korisnici naknade za troškove stanovanja (najamnina, električna energija, voda), temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Poreča-Parenzo
Koji su korisnici naknade temeljem Odluke o pomoći umirovljenicima s malim prihodima za 2023. godinu.
Iznimno, u izrazito teškim situacijama, novčana pomoć može se odobriti i građanima koji ne ispunjavaju uvjete iz stavka 1. podstavka 3. i 4. Odluke, o čemu će odluku donijeti Odbor za socijalnu politiku i zdravstvo.

Više informacija poražite na stranicama Grada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.