2 min. čitanja

Pomorski osiguravatelji ruske i ukrajinske vode dodali na popis zona visokog rizika

Pomorski osiguravatelji ruske i ukrajinske vode dodali na popis zona visokog rizika
Foto: Youtube / Screenshot

LONDON – Londonsko tržište pomorskog osiguranja dodalo je ukrajinske i ruske vode oko Crnog i Azovskog mora na svoj popis područja koja se smatraju visoko rizičnima jer napetosti i dalje postoje u regiji, rekao je visoki dužnosnik.

Smjernice Zajedničkog odbora, koji se sastoji od članova sindikata iz Lloyd’s Market Association (LMA) i predstavnika tržišta osiguravajućih društava u Londonu, pomno se prate i utječu na razmatranja osiguravatelja o premijama osiguranja.

Nakon gomilanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine, Rusija je od utorka najavila povratak svojih snaga u bazu nakon vježbi blizu granice i ismijavala ponovljena upozorenja Zapada o nadolazećoj invaziji, no NATO je rekao da još nije vidio nikakve dokaze deeskalacije.

Neil Roberts, voditelj pomorstva i zrakoplovstva u LMA-u, koji predstavlja interese svih osiguravajućih tvrtki na Lloyd’s tržištu, rekao je da je dodatak “obavijest iz predostrožnosti kako bi osiguravatelji i brodovlasnici mogli pravilno pregovarati o svojoj izloženosti kako se situacija bude razvijala”.

– Bili bismo nemarni, kada ne bismo sada savjetovali tržište i dali mu mogućnost da reagira. S povećanom pomorskom aktivnošću, mogućnost za pogrešnu procjenu definitivno postoji- rekao je Reutersu.

Komentirajući ovu odluku ruskoj novinskoj agenciji Interfax, izvor na ruskom tržištu osiguranja skrenuo je pozornost na činjenicu da je ona “donijeta 15. veljače, unatoč početku popuštanja političke situacije oko Rusije i Ukrajine”.

– Biti na popisu novih uključenih zona visokog pomorskog rizika može trajati dugo, godinama, što pokazuje praksa međunarodnog osiguranja od ratnog rizika. To će zahtijevati prilagodbe u izvršavanju ugovora o osigurateljnoj zaštiti za pomorsko osiguranje – rekao je ruski izvor.

Sugovornik je pojasnio da se police osiguranja za ratne rizike u pomorskom osiguranju u pravilu sklapaju odvojeno od glavnih rizika zaštite brodara. Štoviše, rizik trupa vojnog broda (Hull) je jedna politika, a odgovornost treće strane (War P&I Risks) je druga. Događa se da police za zaštitu vojnih rizika za kasko i odgovornost izdaju različiti osiguravatelji.

Tarifa za godišnju policu kasko za brodove koji pokrivaju ratne rizike diljem svijeta je u načelu niska i iznosi 0,02-0,04% od svote osiguranja (procjena samog broda). Istodobno, prilikom ulaska u akvatorij koji se nalazi na Popisanim područjima, osiguravatelji ugovorom dogovaraju posebne uvjete.

– Istodobno, sve ovisi o procjeni rizika pojedinog osiguravatelja koji je sklopio ugovor. Ako smatra da su rizici visoki, može naplatiti dodatnu naknadu za svaki ulazak u te vode, dok naknada može biti visoka i dosegnuti 1% cijene plovila – to su deseci tisuća američkih dolara – rekao je ruski izvor za Interfax.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Rusija počela nove pomorske vojne vježbe i osuđuje američku “histeriju”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.