3 min. čitanja

VIDEO Rusija počela nove pomorske vojne vježbe i osuđuje američku “histeriju”

VIDEO Rusija počela nove pomorske vojne vježbe i osuđuje američku “histeriju”
Foto: Twitter

Rusija je u subotu pokrenula nove pomorske vojne manevre velikih razmjera u Crnom moru, osuđujući američku “histeriju” nakon što je Washington izjavio da strahuje od skore ruske invazije na Ukrajinu.

“Više od 30 brodova Crnomorske flote isplovilo je iz Sevastopolja i Novorosijska prema planu vježbe”, priopćilo je Ministarstvo obrane u subotu ujutro.

“Svrha vježbe je obrana obale poluotoka Krima, baze snaga Crnomorske flote, kao i gospodarskih subjekata… od mogućih vojnih prijetnji”, preciziralo je ministarstvo.

Kasno u petak glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova osudila je procjene Washingtona da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla odmah početi, prenosi N1.

– Histerija u Bijeloj kući govori više nego ikad. Anglosaksoncima je potreban rat. Pod svaku cijenu. Provokacije, dezinformacije i prijetnje preferirana su metoda rješavanja vlastitih problema – kritizirala je ona na Telegramu.

Posljednjih mjeseci Moskva je nagomilala desetke tisuća vojnika na ukrajinskim granicama, što je izazvalo strah od napada. Rusija, koja poriče takve namjere, traži jamstva za svoju sigurnost, uključujući neproširenje NATO-a na Ukrajinu. Rusija je u siječnju najavila pomorske vježbe za siječanj i veljaču na Atlantiku, Arktiku, Pacifiku i Mediteranu, ali i u “vodama i morima uz ruski teritorij”.

“Ukupno će sudjelovati više od 140 ratnih i pomoćnih brodova, više od 60 zrakoplova i oko 10.000 vojnih osoba”, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na Crnom moru, tenzije su visoke posljednjih godina, a Moskva optužuje Ukrajinu i Zapad da ugrožavaju njezinu sigurnost. U lipnju 2021. ruska je flota tamo ispalila hice upozorenja na britanski razarač. Rusija također trenutno vodi vježbe borbene spremnosti u Bjelorusiji, na granicama EU-a i Ukrajine, piše Hina.

Ruski cilj: “Zaštita nacionalnih interesa u Svjetskom oceanu i suprotstavljanje prijetnjama Ruskoj Federaciji iz morskih i oceanskih smjerova”

Rusko ministarstvo obrane pojašnjava da su u sklopu vježbe ratni brodovi, čamci i plovila za potporu flote u sastavu brodskih skupina napustili stalne baze Sevastopolj i Novorosijsk i izvršili prijelaz na za to predviđena područja.

Svrha vježbe je, kažu Rusi, obrana morske obale poluotoka Krima (kojeg je Rusija okupirala 2014. godine), kao i objekata gospodarskog sektora zemlje, pomorskih komunikacija i područja pomorske gospodarske aktivnosti od mogućih vojne prijetnje lažnog neprijatelja.

U različitim fazama vježbe, pomorske formacije i postrojbe obalnih postrojbi, zrakoplovstvo flote izvest će kompleks raketnih i topničkih gađanja, raketnih i bombnih udara na morske, obalne i zračne ciljeve.

Više od 30 ratnih brodova raznih klasa iz Crnog mora i drugih flota uključeno je u izvršavanje zadataka u sklopu heterogenih grupacija, pomorskih udarnih grupa i odreda desantnih brodova: među njima su fregate, patrolni brodovi, mali raketni brodovi i raketni čamci, desantni brodovi, mali protupodmornički brodovi, kao i brodovi za protuminsku obranu.

Vježba pomorskih snaga, pomorskog zrakoplovstva i postrojbi obalnih postrojbi Crnomorske flote provodi se u sklopu priprema za pomorsku vježbu pod općim nadzorom Glavnog zapovjednika Ratne mornarice.

U skladu s Planom obuke Oružanih snaga Ruske Federacije za 2022., u razdoblju od siječnja do veljače održava se niz pomorskih vježbi u svim područjima odgovornosti flota pod općim nadzorom vrhovnog zapovjednika mornarice, admirala Nikolaja Evmenova.

Glavni fokus vježbi je odraditi djelovanje Ratne mornarice i Zračno-svemirskih snaga za zaštitu ruskih nacionalnih interesa u Svjetskom oceanu, kao i suprotstavljanje vojnim prijetnjama Ruskoj Federaciji iz morskih i oceanskih smjerova.

Vježbama su obuhvaćene vode mora uz ruski teritorij, kao i operativno važna područja Svjetskog oceana. Odvojene vježbe održat će se u vodama Sredozemnog, Sjevernog, Ohotskog mora, u sjeveroistočnom dijelu Atlantskog oceana i u Tihom oceanu, pojašnjavaju iz Ruskog ministarstva obrane.

Ukupno je u događajima uključeno preko 140 ratnih i pomoćnih plovila, više od 60 zrakoplova, 1000 jedinica vojne opreme i oko 10.000 vojnika.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.