4 min. čitanja

Pomorski fakultet u Rijeci pokrenuo inicijativu: “Neka ‘Plovit se mora’ postane himna hrvatskih pomoraca”

Pomorski fakultet u Rijeci pokrenuo inicijativu: “Neka ‘Plovit se mora’ postane himna hrvatskih pomoraca”
Foto: Youtube / Screenshot

Pomorski fakultet u Rijeci, pokrenuo je inicijativu da se pjesma „Plovit se mora“ Klape HRM–a „Sv. Juraj“ proglasi himnom hrvatskih pomoraca. Složile su se oko toga i dale svoju podršku brojne renomirane institucije, tvrtke i ustanove iz hrvatskog pomorstva, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva obrane. Potaknuti interesom javnosti i odazivom suradnika, pjesma će se promovirati tijekom dvodnevnih događanja Pomorskog fakulteta u Rijeci, 24. i 25. svibnja ove godine, u svečanom ozračju velike dvorane Centra Gervais u Opatiji.

Odavno se zna da se ploviti mora. I danas vrijedi isto: više od 80 % svjetske trgovine odvija se morem, odnosno na brodovima i u lukama. Pomorski fakultet u Rijeci svjestan je važne uloge pomorstva i pomoraca u svjetskoj trgovini te konstantno prilagođava svoje programe stalnim i brzim promjenama u širem društvenom kontekstu te obrazuje buduće stručnjake koji će znati odgovoriti sve većim zahtjevima tržišta, te uspješno raditi na izazovnim, ali i zanimljivim poslovima u svome gradu i biti kompetentni na međunarodnom tržištu. Jasno je svima da su okosnica pomorstva pomorci, no još je važnih zanimanja uključenih u kompleksan sustav pomorskog gospodarstva, poput pomorskih agenata, peljara, kontrolora nadzora tereta i brodova, brokera, logističara i otpremnika, osiguravatelja u brodarstvu, zaposlenika u lučkim upravama i odjelima za pomorstvo, djelatnika u marinama, nautičkom i izletničkom turizmu, ali i znanosti i obrazovanju te pomorstvu. Široko je znanje i ponuda zanimanja u pomorskom gospodarstvu, a Pomorski fakultet u Rijeci izuzetno je ponosan budući da njegovi diplomirani studenti rade u svim tim segmentima. Upravo na takva radna mjesta dolaze bivši studenti koji su diplomirali na studijskim smjerovima Tehnologija i organizacija prometa te Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu.

U novije se vrijeme u Rijeci razvijaju brojni izuzetno značajni projekti, kaže dekan Alen Jugović, te dodaje da vidi veliku priliku za studente Pomorskog fakulteta u Rijeci. „Rijeka bi mogla ponovno steći ulogu najvažnije pomorske luke na Sjevernom Jadranu i šire. U skoroj budućnosti u našem gradu otvorit će se stotine novih radnih mjesta, a naši studenti će moći u njemu ostati i imati lijepu budućnost.“

Osim svojih redovnih i osnovnih djelatnosti – obrazovanja budućih pomorskih stručnjaka te izrade znanstvenih i stručnih projekata, Pomorski fakultet aktivan je u društvenom životu grada i šire, te ima i svoju javnu funkciju, često humanitarnog karaktera. Pomorski fakultet u Rijeci, pokrenuo je inicijativu da se pjesma „Ploviti se mora“ Klape HRM–a „Sv. Juraj“ proglasi himnom hrvatskih pomoraca. Složile su se oko toga i dale svoju podršku brojne renomirane institucije, tvrtke i ustanove iz hrvatskog pomorstva, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva obrane. Potaknuti interesom javnosti i odazivom suradnika, pjesma će se promovirati tijekom dvodnevnih događanja Pomorskog fakulteta u Rijeci, 24. i 25. svibnja ove godine, u svečanom ozračju velike dvorane Centra Gervais u Opatiji. Koncert Klape sv. Juraj i Orkestra HRM-a osim svečanog karaktera i promocije himne, imat će i humanitarnu notu s ciljem pomoći Klinici za dječju kirurgiju, KBC Rijeka (dječja bolnica Kantrida), kako bi vrhunski liječnici uspješno pratili svjetske trendove i pomagali najmlađima. Tako Fakultet nastavlja svoj iskorak iz redovnog rada darivanjem drugih, u regiji u kojoj radi i stvara, budući je suradnju s istim izvođačima i istim ciljem ostvario u prosincu 2019., kada su povodom njihovog koncerta u Rijeci prikupljena vrijedna novčana sredstva te je kupljena potrebna oprema za liječenje malih pacijenata.

Valja istaknuti da je album, na kojem se osim pjesme „Plovit se mora“ nalazi još 12 pjesama, prije nekoliko dana dobio vrijednu diskografsku nagradu „Porin“ u kategoriji najboljeg albuma pop-folklorne glazbe, što je kruna dvadesetogodišnjeg stvaralaštva Klape. No himna hrvatskih pomoraca nije vezana isključivo uz one koji „tuku“ more. Pomorstvo je puno širi pojam i obuhvaća razna zanimanja kako na moru tako i na kopnu. „Želja nam je naglasiti važnost pomoraca za našu zemlju, naš ponos i vjeru u njih, bilo da se radi o normalnim ili izvanrednim vremenima, u kakvima se baš sada i nalazimo“ kazao je dekan Jugović.

Himna pomoraca promovirat će se 24. svibnja ove godine u Centru Gervais, kada će Klapa sv. Juraj s Orkestrom Hrvatske ratne mornarice izvesti i brojne druge njihove uspješnice proizašle iz dvadesetogodišnjeg postojanja. Pjesma „Plovit se mora“ posvećena je našim pomorcima koji plove hrvatskim Jadranom kao i onima koji plove po svim morima svijeta“, riječi su Marka Bralića, zapovjednika Klape, koji je uz svoje kolege, djelatnike HRM-a i članove Klape i Orkestra, podržao ideju Pomorskog fakulteta. Svi dionici ovog događaja složili su se da će pjesma „Plovit se mora“, za koju je glazbu i tekst potpisao Tonći Ćićerić dirigent orkestra HRM-a, a aranžman Nenad Šiškov, zaživjeti među hrvatskim pomorcima i ljudima koji od mora i za more žive, te postati njihov simbol i koju će svi s ponosom slušati.

Pomorski fakultet sve svoje aktivnosti prvenstveno osmišljava i provodi zbog svojih studenata, bilo da se radi o onima koji će raditi na kopnu ili „tući“ svjetska mora. „Oni su naš prepoznatljiv „proizvod“ i na njih smo izuzetno ponosni te zbog toga moraju imati najbolje uvjete koji se trenutno mogu osigurati“ zaključuje dekan Jugović. Stoga ističe brojna ulaganja koja su u zadnje vrijeme napravljena na Fakultetu, kao i ostvareni kontakti s istaknutim međunarodnim institucijama na koje studenti odlaze na usavršavanje tijekom studija, poput Shanghai Maritime Universitija.

Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Alen Jugović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.