2 min. čitanja

Pomorac uhićen u Egiptu jer je u prtljazi imao dron

Pomorac uhićen u Egiptu jer je u prtljazi imao dron
Foto: Unsplash

Osiguravatelj Gard.no izvijestio je o porastu slučajeva u kojima su pomorci privedeni zbog nošenja zabranjenih predmeta, poput dronova i drugih ‘sumnjivih’ elektroničkih uređaja, u prtljazi prilikom ukrcaja ili iskrcaja s brodova u Egiptu.

Prema podacima El Hamamsy Marine Services, egipatska obalna straža nedavno je privela pomorca, koji je iz inozemstva stigao u Port Suez kako bi se ukrcao na brod, jer je u svojoj prtljazi ‘ilegalno prenosio dron’, prenosi Safety4Sea.

Pomorac je dron namjeravao koristiti za obavljanje radnih zadataka, kao što su pregledi trupa broda, kao i za privatne svrhe, odnosno fotografiranje na moru. Iako tijekom boravka u Egiptu nije upravljao niti je namjeravao upravljati dronom, sama činjenica da je u svom posjedu imao dron smatra se kršenjem zakona pošto nije imao potrebne dozvole egipatskih vlasti, prenosi Pomorac.hr.

Egipat ima vrlo strog zakon kad su u pitanju bespilotne letjelice. Zakonom je strogo regulirana ne samo njihova proizvodnja, trgovina i upotreba, već je zabranjen uvoz i posjedovanje dronova bez posebne dozvole koju je izdalo nadležno egipatsko Ministarstvo obrane. Onome tko prekrši ovaj zakon prijeti zatvorska kazna od maksimalno sedam godina, kao i pozamašne novčane kazne.

Pomorac iz ove priče na kraju je ipak pušten iz pritvora, a određena mu je novčana kazna u iznosu od 300 američkih dolara. Međutim, također je ostao bez svog drona, a nije se ni uspio ukrcati na brod te je bio podvrgnut temeljitoj ispitivanju Nacionalne sigurnosne službe.

“Mnogi agenti rade dobar posao upozoravanjem brodara na lokalna ograničenja koja se odnose na pomorce u tranzitu, pri ukrcaju ili iskrcaju. Ipak, svaki pojedinačni pomorac u konačnici je odgovoran te mora znati što je zabranjeno na njegovom odredištu”, kažu iz Garda.

Egipatske vlasti često su sumnjičave i prema drugim vrstama elektroničke opreme koja se čini ‘neuobičajenom’, osobito ako se čini da sadrži neku vrstu radio odašiljača. Čak i ako uređaj nije zakonom zabranjen, ovakvi uređaji mogu prouzrokovati probleme za pomorce, poput propuštanja leta ili ukrcaja na brod. Također je vrijedno napomenuti da je razina kontrole pri ulasku u lučka područja Sueskog kanala viša nego u egipatskim zračnim lukama zbog važnosti kanala za nacionalnu sigurnost.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.