3 min. čitanja

Pomama za gradom na Jadranu koji je 80-ih bio hit - Prosječna cijena stana je od 50.000 do 70.000 eura

Pomama za gradom na Jadranu koji je 80-ih bio hit - Prosječna cijena stana je od 50.000 do 70.000 eura
Foto: Pixabay

Grad na krajnjem istoku Italije, blizu granice sa Slovenijom, ponovno je postao popularno mjesto prebivališta za mnoge stanovnike zemalja iz regije. Na njegovu širem području prijavljeno ih je više desetaka tisuća. Riječ je o Trstu. Gradu u kojeg osim školovanja djece i zapošljavanja, mnoge ljude s Balkana privlače i povoljne cijene nekretnina.

Foto: Pixabay

Web stranica Immobiliarea (Immobiliare.it), vodeće agencije za nekretnine u Italiji, trenutno nudi više od pedeset stanova u širem centru grada. Prosječna cijena je od 50.000 do 70.000 eura za jednosobne ili dvosobne stanove. Većina stanova u ponudi morala bi se obnoviti, iako ih ima i u dobrom stanju.

Takav je, primjerice, dvosobni stan od 56 četvornih metara čija je cijena 67.000 eura, stoji u oglasima agencije. Renoviran je 2012. godine i nalazi se u četvrti Valmaura, gdje su nekada živjele radničke obitelji. Odatle je potrebno dvadesetak minuta autobusom do centra, piše BBC.

Trst kao dašak kozmopolitizma, jeftinijih stanova i najfinije kave | | Morski HR
Trst, grad u zaljevu kako ga je nazvao jedan od najznačajnijih Tršćana, nedavno preminuli Boris Pahor, je živahni grad na sjeveru Italije. Nekad jedan od glavnih europskih gradova dugo je bio

Prema podacima agencije za nekretnine u Italiji Audace Immobiliare, prosječna cijena četvornog metra u Duinu, luksuznom predgrađu Trsta, pak iznosi 4850 eura po kvadratu.

Zašto je Trst popularan?

Prema podacima agencije Imobilijara, u 2021. godini zabilježen je rast prodaje stanova za 25 posto.

Mirjana Bubčić, vlasnica agencije za nekretnine, kaže da ljudi kupuju stanove koje onda uglavnom iznajmljuju.

Foto: Pexels

Trst je posljednjih godina postao atraktivna turistička destinacija, pogotovo otkako je zabranjen ulazak brodova za kružna putovanja u Veneciju koji sada ovdje preusmjeravaju.

- Na cijene kvadrata najviše utječe oprema, zatim je li u novogradnji ili je starogradnja renovirana, te udaljenost od obale i parkirališnog mjesta - objašnjava Bubčić.

Prosječna cijena je od 1200 do 3500 eura po četvornom metru.

U samom centru grada, poznatijem kao Borgo Tereziano, cijena najma dvosobnog stana od 50 četvornih metara u prosjeku je oko 1000 eura mjesečno.

- Dnevni najam malog stana za dvije osobe je oko 100 eura u centru grada - kaže Bubčić.

Građani zemalja članica Europske unije mogu uzeti povoljne kredite u svojim zemljama za investicije u Italiji.

Na što treba obratiti pozornost?

Kupci se trebaju dobro informirati prije nego što se upuste u takvu investiciju. Prije svega, ako je riječ o kupcima koji dolaze izvan EU-a, stan se ne može otuđiti niti prodati tijekom prvih pet godina trajanja ugovora o kreditu o kupnji stana.

- Apartmani se uglavnom iznajmljuju preko agencija koje uzimaju veliki postotak. Plinska instalacija, priključak vode ili struje, sve su to dugotrajne procedure. Samo za ugradnju običnog klima uređaja morate pozvati ovlaštenog majstora koji će vam uz obavljeni posao izdati i energetski certifikat, što je obavezno i ​​skupo - naglašava Lazar iz Srbije za BBC, prenosi Net.hr.

“Trst je opet naš”
KRK/RIJEKA - Ne iznenađuje nastojanje da u talijanskoj trgovini, po dvostruko manjoj cijeni od one krčke, kupite kutiju Bariline pašte. Možda je došlo vrijeme prestanka čuđenja turistima koji dolaze s punim bunkerima. Još donedavna s podsmijehom i podozrenjem mnogi su jadranski domaćini ispod oka n…

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.