2 min. čitanja

Poljski veleposlanik se u pismu zahvalio HGSS-u: “To je izraz ljudske solidarnosti, što nikada nećemo zaboraviti”

Poljski veleposlanik se u pismu zahvalio HGSS-u: “To je izraz ljudske solidarnosti, što nikada nećemo zaboraviti”
Foto: HGSS Makarska / Facebook

ZAGREB/MAKARSKA – Poljski veleposlanik u Hrvatskoj zahvalio se članovima HGSS-a iz Makarske, a koji su požrtvovno tragali za poljskim državljaninom koji je nestao na Biokovu.

Potraga za nestalim Poljakom na Biokovu počela je 31. srpnja. Nesretni Poljak nestao je na Biokovu, gdje je želio otrčati planinsku rutu od 20 km. Navodno je u spuštanju s planine skrenuo s planirane rute i uputio se težom stazom prema podnožju.

Sa suprugom je razgovarao mobitelom u 12.18 sati i rekao joj je da se vraća niz strmine. Već oko 15 sati nije joj se više javljao na mobitel, nakon čega je ona nazvala 112 i potraga je uskoro počela.

Članovi HGSS-a svakodnevno su tragali za njim, a posljednjih dana potraga je nastavljena u smanjenom intenzitetu. Na svojoj Facebook stranici objavili su dopis kojeg im je poslao veleposlanik Republike Poljske u Zagrebu, Andrzej Edward Jasionowski, a koji je također poslan ministru unutarnjih poslova RH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine ministre,

na Vaše ruke želim uputiti izraze mog najvišeg priznanja i zahvalnosti pripadnicima makarske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, koju vodi Ante Kukavica. Pripadnice makarske stanice proveli su spasilačku akciju, koja je za cilj imala pronalazak poljskog državljanina nestalog 31. srpnja 2020. na Biokovu.

Potpuno sam svjestan koliko su opasni, teški i iscrpljujući bili svi napori koji su se tijekom deset dana bez prestanka poduzimali spasitelji te kakve je financijske izdatke akcija povukla sa sobom. Ta desetodnevna akcija bila je ne samo prikaz profesionalizma najvišeg stupnja i velikog angažmana, nego i izraz čisto ljudske solidarnosti, što nikada nećemo zaboraviti.

Nisam u stanju doprijeti do svake osobe, stoga na Vaše ruke upućujem i za Vašim posredništvom zahvaljujem i svima ostalima uključenima u akciju pronalaska: pripadnicima drugih stanica HGSS-a koji su nesebično višekratno ugrožavali svoje živote kako bi pomogli poljskom državljaninu, zahvaljujem se predstavnicima vojske i ratnog zrakoplovstva, zahvaljujem članovima hrvatskih planinarskih društva i svima onima, koji su pokazali veliko srce sudjelujući u traganju za poljskim državljaninom.

Hrvatski spasitelji ponovno su dokazali da je slava koja ih okružuje ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, u potpunosti zaslužena. Upućujem im duboki naklon i želim što manje spasilačkih akcija – a ukoliko će one biti neophodne – da završe s uspjehom.

S poštovanjem,

Andrzej Edward Jasionowski

D.G.

https://www.facebook.com/hgssmakarska/photos/a.1303545553122168/2149264501883598/?type=3&theater

PROČITAJTE JOŠ:

GDJE JE NESTALI POLJAK? Dvanaesti je dan potrage, šanse za preživljavanje su minimalne
Četvrti dan potrage za nestalim Poljakom: “Tražimo živog čovjeka na najopasnijem području u Hrvatskoj”
VELIKA POTRAGA HGSS-a Poslao supruzi fotografiju s Biokova i nestao bez traga
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.