3 min. čitanja

O podizanju veleprodajne cijene i nedostatku plavog dizela na pumpama, oglasili se INA i Državni inspektorat

O podizanju veleprodajne cijene i nedostatku plavog dizela na pumpama, oglasili se INA i Državni inspektorat
Foto: Google Maps / Screenshot

Nakon što smo jutros objavili dokument INA-e u kojem stoji kako su im veleprodajne cijene plavog dizela od utorka 25. listopada 9,90 kuna i to dan nakon što je Vlada prije dva dana zamrznula maloprodajnu cijenu na 8,49 kuna, stigao nam je odgovor iz INA-e i Državnog inpektorata.

Pitali smo je li ovo zakonito, s obzirom da se ribari i poljoprivrednici nalaze u apsurnoj situaciji. Naime, cijena u veleprodaji je viša od maloprodaje! I je li to razlog da plavog dizela u maloprodaji u Šibeniku i Splitu već dva dana nema?

Trgovac samostalno odlučuje hoće li obavljati prodaju

Odgovor iz DIRH-a prenosimo u cijelosti:

- Vlada RH na telefonskoj sjednici održanoj dana 24. listopada 2022. godine,  donijela je Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj je najviša maloprodajna cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kn/l.

U pogledu Vašeg upita da pojedine benzinske postaje ne prodaju plavi dizel, ističemo kako trgovac samostalno odlučuje hoće li obavljati prodaju proizvoda odnosno djelatnost trgovine na malo.

Predmetnom Uredbom određuje se samo obveza trgovca odnosno energetskog subjekta da mora svim kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata  obuhvaćenom mjerom ograničenja cijena bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji gdje prodaje pojedini naftni derivat - pojašnjavaju iz DIRH-a.

Uređene su maloprodajne, no ne i veleprodajne cijene

- U pogledu Vašeg upita da se na pojedinim postajama prodaje plavi dizel po višim maloprodajnim cijenama  od propisane, po zaprimanju konkretnih informacija o kojim benzinskim postajama se radi, tržišna inspekcija će prioritetno obaviti inspekcijski nadzor te poduzeti mjere ukoliko se utvrdi prodaja plavog dizela po višim maloprodajnim cijenama prema potrošačima, a sukladno ovlastima iz Zakona o zaštiti potrošača.

Vezano uz objavljeni dokument u kojem se navode veleprodajne cijene, napominjemo da se Uredbom određuju najviša maloprodajna cijena plavnog dizela, pa stoga nadzor veleprodajnih cijena nije uređen predmetnom Uredbom. S tim da napominjemo da više veleprodajne cijene upućuju da su maloprodajne cijene takvog plavog dizela još više od veleprodajnih cijena, no bez obavljanja inspekcijskog nadzora na prodajnom mjestu ne možemo dati bilo kakvu presumpcija o prodaji predmetnog goriva na maloprodajnom mjestu odnosno konkretnoj benzinskoj postaji po višim maloprodajnim cijenama od propisane. Tek po  obavljenom nadzoru i uvidu u izdane račune potrošača, potrebno je utvrditi je li se pravi dizel prodaje po višoj maloprodajnoj cijene od ograničene 8. 49 kn/l  - odgovorili su iz DIRH-a.

INA: "Logistički kapaciteti su nam pod pritiskom!"

- Regulacija se odnosi na maloprodajnu cijenu i sukladno regulaciji kupci mogu kupiti plavi dizel po reguliranoj cijeni od 8,49 kn/l na maloprodajnim mjestima Ine, odgovorili su nam pak iz naftne kompanije INA-e.

Posljednjih nekoliko dana bilježimo veliku potražnju za plavim dizelom. Zbog navedenog logistički su kapaciteti pod pritiskom te dolazi do povremenih i privremenih nestašica na pojedinim maloprodajnim mjestima. Logistika Ine ulaže krajnje napore kako bi ublažila posljedice ovog pritiska pazeći da istovremeno ne ugrožava opskrbu maloprodajnih mjesta ostalim derivatima. Kompanija je svjesna svojeg značaja za nesmetano odvijanje gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti te će učiniti sve što je njenoj mogućnosti kako bi opskrba tržišta ostala neometana.


D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

INA ignorira Vladinu odluku? Čak za 1,50 kn podigla cijenu plavog dizela! Ribari: “Dva dana ga nema za kupiti u Splitu, ni Šibeniku!”
Nevjerojatna situacija dogodila se nakon posljednjeg poskupljenja goriva od prije dva dana, uslijed odluke Vlade da ovaj put neće intervenirati u ništa, osim plavog dizela, čiju je cijenu zadržala na 8.49 kuna. Unatoč tome, INA je odlučila podići cijene, pa prema cjeniku kojeg imamo u posjedu, to go…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.