3 min. čitanja

Policijski ronioci čistili podmorje Pule i dali svoj doprinos čišćem Jadranu

Policijski ronioci čistili podmorje Pule i dali svoj doprinos čišćem Jadranu
Foto: MUP

PULA - Policijski ronioci spustili su se na dubinu do 17 metara te su iz mora izvadili brojne staklene boce, ali i pokoju automobilsku gumu

U subotu je u Puli održana eko akcija čišćenja podmorja i priobalja, a svoj doprinos čišćem moru dali su i policijski ronioci, odnosno pripadnici Interventne jedinice policije Pula te Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka.

Riječ je o akciji koju već godinama organizira Turistička zajednica grada Pule zajedno sa Zajednicom tehničke kulture, Hrvatskim Crvenim križem – Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Hrvatskom ratnom mornaricom i policijom.

Devet policijskih ronioca pridružilo se roniocima Hrvatske ratne mornarice i roniocima iz desetak istarskih klubova te su zajedničkim snagama prikupljali otpad u Gortanovoj uvali. Ronili su sve do dubine od 17 metara, a iz mora su izvadili brojne staklene boce, ali i pokoju automobilsku gumu.

- Drago nam je da smo udružili snage i što smo mogli dati svoj skromni doprinos zaštiti okoliša. Ovo nije prva eko akcija na kojoj smo sudjelovali, s obzirom da smo u lipnju čistili podmorje u Rijeci u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula, a i ranijih godina smo se rado odazivali na sve pozive kojima možemo učiniti svoju okolinu sigurnijom' - rekao je vođa grupe protueksplozijskih ronioca Interventne jedinice policije Pula Danijel Petrinjak.

Policijski ronioci ovog su ljeta provodili brojne zadaće kojima su brinuli o sigurnosti u podmorju. Obavljali su zadaće traganja i spašavanja te pretrage podmorja, a štitili su i arheološka nalazišta te su obilaziti navedene lokacije kako bi se spriječilo njihovo daljnje devastiranje. Osim obilazaka arheoloških nalazišta, ovog su ljeta pružali i pomoć u projektu arheološkog istraživanja podmorja u Premanturi kod rta Franina na dubini od preko dvadeset metara. Zajedno s arheolozima i konzervatorima obavljali su poslove konzerviranja željeznih topova ispod mora, što je uključivalo kompleksne zadaće bušenja topa i pričvršćivanja anoda na top te vađenja segmenata pijeska i važnih nalaza te su na taj pomogli stručnjacima u očuvanju kulturne baštine.

Iako se turistička sezona približava kraju, policijski ronioci i dalje nastavljaju sa svojim zadaćama te će u i narednom razdoblju nastaviti brinuti o zaštiti spomenika kulturne baštine, ali i o zaštiti drugih arheoloških nalazišta diljem Istre te će obilaziti navedene lokacije kako bi se spriječilo njihovo daljnje devastiranje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.