1 min. čitanja

Policijska uprava istarska: Evo kako prepoznati krivotvorene eure!

Policijska uprava istarska: Evo kako prepoznati krivotvorene eure!
Foto: PU istarska

Policija uprava istarska upozorava građane da budu oprezni i da dobro provjere novčanice koje primaju, a sumnju u krivotvorine mogu prijaviti na broj 192.

Policija je zaprimila obavijest kako je analizom utvrđeno da je novčanica od 50 eura, koja je u 9. siječnja u novčarskoj poslovnici u Buzetu izdvojena kao sumnjiva, krivotvorina dobre kvalitete. Novčanica je stavljena u optjecaj u jednoj trgovini na području Buzeta te policija poduzima daljnje radnje u cilju pronalaska osobe koja je koristila krivotvorenu novčanicu.

Policija uprava istarska upozorava građane da budu oprezni i da dobro provjere novčanice koje primaju. Podsjećamo da je na stranicama Hrvatske narodne banke objavljeno da su u optjecaju dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Euronovčanice su zaštićene nizom zaštitnih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihovo krivotvorenje

Zaštitna obilježja mogu se provjeriti brzo i jednostavno, a za  lakšu provjeru autentičnosti preporučuju se četiri koraka - osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri:

Osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ''habanje'' od komercijalnih papira od celuloze.
Pogledajte novčanicu pod kutom – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom.
Okrenite novčanicu prema izvoru svjetlost – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice.
Ukoliko ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala, IR kamera i slično.

Ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.