3 min. čitanja

Pokret kojeg smo pokrenuli na Jadranu probio naše granice! Grci se pobunili: "Vraćamo plaže građanima!"

Pokret kojeg smo pokrenuli na Jadranu probio naše granice! Grci se pobunili: "Vraćamo plaže građanima!"
Foto: Facebook / Screenshot

GRČKA - "Običnim" je građanima dozlogrdilo da doslovno ne mogu pristupiti moru ili se sunčati od svih tih agresivnih iznajmljivača koji svojataju plaže.

Protesti građana koji zahtijevaju nesmetano uživanje u suncu i moru bez da moraju plaćati kojekakvim iznajmljivačima mediji su simpatično nazvali "beach towel revolt" iliti po našem ustanak ručnika s plaže. Što ima smisla, jer sve što ovi građani traže je mjesto na plaži gdje mogu nesmetano staviti svoj ručnik bez da se pritom moraju obračunavati s "poduzetnicima" koji bi im ili iznajmili mjesto na plaži ili bi im isto uskratili.

Protesti su krenuli na Parosu, još u svibnju ove godine kada je grupa nezadovoljnih građana shvatila da je prostora na kojima se mogu slobodno sunčati i kupati sve manje. Iznajmljivači su naprosto poredali svoje suncobrane i ležaljke u tolikoj mjeri da mjesta za postaviti ručnik jedva da ima. Zvuči li vam ovo poznato? Naravno, identičan problem doživljavamo i kod nas o čemu smo već pisali i dalje ćemo pisati dok se god problem jednom ne riješi.

U svakom slučaju, što se Grčke tiče, građani su se ubrzo organizirali u Facebook grupu, a kasnije i katastrofalnu situaciju na plažama snimili dronovima nakon čega je svima postalo jasno koliko je ilegalno to što iznajmljivači rade - uzimaju i do 10 puta više prostora nego li im je dozvoljeno. I uz to se nerijetko imaju obraza svađati i stvarati neugodnosti.

Grčka je pobuna na plažama, piše BBC, ubrzo narasla do nacionalnih razmjera i trenutačno je pojava koja se istovremeno može vidjeti na više mjesta diljem države. Naxos, Kreta, Rhodos i Atika samo su neke od lokacija na kojima su građani odlučili reći dosta teroru iznajmljivača ležaljki. Demonstracije građana sada su dakle svakodnevna pojava. I izgleda da imaju itekakav efekt!

Prosvjedi su postali zanimljivi medijima, pa se napokon aktivirala i država koja šalje redovitije inspekcije, a one redom uklanjaju ilegalne ležaljke gdje god na njih naiđu. No, za građane to nije dovoljno. Bitka je možda dobivena, ali treba dobiti i rat stoga najavljuju kako je sljedeća faza povećavanje transparentnosti procesa dobivanja dozvola za postavljanje ležaljki po plažama. Drugim riječima, kako i pod kojim uvjetima netko uopće ostvaruje pravo da ležaljke iznajmljuje.

Održivi turizam moguć je samo kroz aktivno sudjelovanje građana. Pravednost i fer odnosi također. Grci su to shvatili. A ista borba očekuje i Hrvate. O tome smo pisali davno prije nego što su grčki prosvjedi krenuli, a možete biti sigurni kako ćemo pisati i dalje.

J.T.

Pročitajte još:

LEŽALJKE NE SMIJU SMETATI DRUGIMA NA PLAŽI Ako naiđete na ovakav prizor, ovo su vaša prava i ne dajte se smesti!
Sve više građana nam ovih dana skreće pozornost na poplavu praznih ležaljki na plažama diljem naše obale. Doslovno zauzimaju ogroman prostor, nerijetko i veći postotak plaže, pa se građani s razlogom pitaju: istjeruje li ih to netko s plaža ako ne plate ležaljku? Evo i odgovora na to pitanje. Pa
Ležaljke ilegalno vladaju plažama -Tko u Hrvatskoj uopće sprječava uzurpaciju pomorskog dobra?
‘Slučaj Tučepi’ pokazao je kako nadležni, koje država delegira da vode računa o pomorskom dobru, usred sezone ne čine ništa. Tko i na koji način u ovoj državi vodi brigu o pomorskom dobru, pitanje je koje se nameće nakon Telegramovog izvještaja o kaosu na jednoj od najdužih jadranskih plaža, onoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.