3 min. čitanja

Pokrenuta peticija za vraćanje mačje kućice pokraj Kneževog dvora

Pokrenuta peticija za vraćanje mačje kućice pokraj Kneževog dvora
Foto: Screenshot/Libertas TV/Youtube

DUBROVNIK – Oštru reakciju javnosti izazvao je potez uprave Dubrovačkih muzeja po čijem nalogu je uklonjena stilizirana kućica koju je 17-godišnjoj uličnoj mački Anastaziji napravio jedan građanin. Iz muzeja tvrde da takvom predmetu nije mjesto pored objekta kao su Knežev dvor, no javnost takva opravdanja ne zanimaju.

Građani su pokrenuli online peticiju, koju je dosad potpisalo više od 5 i pol tisuća građana, a kojom se traži od Gradske uprave i Gradskog vijeća da odobre vraćanje stilizirane mačje kućice na trijem Kneževa dvora.

Dubrovački muzeji su naprasno i neargumentirano uklonili kućicu mačke Anastazije koja je bila svojevrsna atrakcija za građane grada Dubrovnika kao i za mnogobrojne posjetitelje i turiste pravdajući taj svoj nehumani čin suhoparnim administrativnim tumačenjem svoje obveze zaštite stare gradske jezgre. Time su još više izazvali negodovanje građana Dubrovnika koji su svoje stavove izrazili i u anketi Dubrovačkog vjesnika s vrlo visokim postotkom potpore zadržavanju kućice u prostoru trijema, njih čak 90% – stoji u peticiji.

Čak 58% ispitanika smatra da je mačka Anastazija postala jedan od simbola Dubrovnika, koja za turističku promociju grada vrijedi više nego bilo koja reklama Turističke zajednice.

Autori peticije smatraju da je tumačenje zakona kakvog spominju u Dubrovačkim muzejima besmisleno, samim time što stilizirane nastambe za mačke postoje i u gradovima poput Venecije, Firence, Rima, Istanbula, Sankt-Peterburga i Zagreba.

– Kao građanima grada Dubrovnika bilo bi nam drago da se zakoni poštuju! Prije svega po pitanju obveze izgradnje skloništa za nezbrinute životinje (umjesto sadašnjeg neprimjerenog na Žarkovici) i po mnogim drugim pitanjima, ako ćemo se već pozivati na zakone. Nedopustivo je da se jedan grad koji pretendira biti svjetska metropola tako nemarno odnosi prema svojoj zakonskoj obvezi izgradnje skloništa za nezbrinute životinje. Prema tome, nemojte „vježbati strogoću“ na jednoj mački koja je vjerojatno za promicanje turizma u Dubrovniku napravila više nego neke za to ovlaštene institucije – piše u tekstu peticije koja će biti upućena na adresu Gradske uprave i Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Ističu da građanima Dubrovnika koji simpatiziraju Anastaziju i ostale ulične mačke nije namjera da od stare gradske jezgre rade sklonište za mačke. No one su dio života grada, a neke od njih su tu vjerojatno dulje nego neki stanovnici grada.

Anastazija je pronašla svoje utočište ispred Kneževa dvora i postala svojevrsni zaštitni znak suživota turističkog mjesta, njegovih građana i turista. Obzirom da se radi o njenoj već dubokoj starosti, nije ju moguće udomiti, niti premjestiti na drugo mjesto.

Takvih je pokušaja već bilo, ali su bili neuspješni i stresni za Anastaziju koja se uvijek vraćala na isto mjesto, u kut trijema Kneževog dvora. Potpisnici peticije smatraju da joj je tamo mjesto do kraja života i da joj preostale godine treba učiniti podnošljivima, a upravo je tome i služila uklonjena kućica koja ju je štitila od hladnoće, kiše i vjetra. Napominju da bi vraćanjem kućice na njeno mjesto grad pokazao empatiju i razumijevanje, kao i pripadnost civiliziranom svijetu.

U suprotnom, medijska šteta za Dubrovnik bit će, tvrde, ogromna. A šteta je, podsjetimo, već učinjena prvi dan nakon objave da je kućica uklonjena nakon čega su se Google recenzije Dubrovačkih muzeja strmoglavile na ocjenu nedovoljan (1,3). Ostavljen je i niz negativnih opisnih recenzija na račun ovog poteza Dubrovačkih muzeja, zbog čega se autori peticije nadaju da će razum prevladati u redovima Gradske uprave i Gradskog vijeća, i da će Anastaziji biti vraćena kućica na trijem Kneževa dvora.

Online peticiju možete potpisati OVDJE.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.