2 min. čitanja

Pokreće se inicijativa za uvođenjem smjera brodograditelj u drvu

Pokreće se inicijativa za uvođenjem smjera brodograditelj u drvu
Foto: Udruga 'Betinska gajeta 1740'

MURTER - Školovanje za brodograditelja u drvu ne postoji u Hrvatskoj već desetljećima. Najmlađi kalafat iz nacionalnog središta drvene brodogradnje završio je školu za stolara.

Nakon dva propala pokušaja ponovno se pokreće inicijativa za očuvanje izumirućeg zanimanja graditelja tradicionalnih drvenih brodova, Kalafati.

Inicijativu je pokrenula udruga Latinsko idro s Murtera, mjesta koje je nadaleko poznato kao sjedište legendarnih brodograditelja i čuvara tradicije. Žele pokrenuti smjer brodograditelj u drvu, deficitarno zanimanje koje podrazumijeva mnogo posla, jamči dobra primanja, a tijekom školovanja i državnu potporu. U konačnici, čuva našu baštinu i prenosi je dalje, navodi Pokret Otoka.

Nedostatak kvalificiranog kadra za učenje mladih brodograditelja


Školovanje za brodograditelja u drvu ne postoji već desetljećima ne samo u Murteru, nego nigdje u Hrvatskoj. Najmlađi kalafat iz nacionalnog središta drvene brodogradnje završio je školu za stolara, a učitelja je sve manje: u Betini, s gotovo tri stoljeća dugom tradicijom drvene brodogradnje i susjednom Murteru.

- Mislim da je ne 5 do 12, nego je to zaostatak, u godinama se može govoriti. Svi danas aktivni majstori su vremešni ljudi, svi imamo svoj rok trajanja - rekao je za HRT Jakov Lovrić, predsjednik udruge 'Latinsko idro' na Murteru.

Dva prethodna propala pokušaja oživljavanja škole za brodograditelje nisu obeshrabrila udrugu zaslužnu za revitalizaciju tradicijske pomorske baštine.

- Naša ideja je bila da se osnuje jedan razred, na nacionalnom nivou. Mi smo to potencirali na ovom terenu jer u Betini i Murteru još ima ljudi koji imaju te vještine i znanja i mogu ih prenijeti - istaknuo je Lovrić.

Sada se brodograditelji mogu obrazovati samo u Tehničkoj školi u Šibeniku, što im nije lako dostupno.

Podrška Obrtničke komore i Srednje strukovne škole u Šibeniku


Ideju su podržali županijska Obrtnička komora i Srednja strukovna škola u Šibeniku, gdje se trebao održavati teorijski dio nastave. Budući brodograditelji u drvu trebali su tako sjesti u školske klupe u rujnu 2022., no to se nije dogodilo.

- Na žalost namjera se nije realizirala, ali je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike 5. rujna 2022. donijelo Odluku o upisu standarda zanimanja Brodograditelj u drvu-Kalafat/ brodograditeljica u drvu-Kalafatkinja u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Kada će saživjeti u obrazovnom sustavu odnosno biti razrađeno i primjenjivo u školama, ostaje da čekamo - izjavio je Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škola Šibenik.

PROČITAJTE JOŠ:

Na otoku Murteru se održava prvi sajam tradicijske drvene brodogradnje | | Morski HR
U Betini će se do 5. lipnja 2022. održava Sajam tradicijske drvene brodogradnje koji u partnerstvu organiziraju Muzej betinske drvene brodogradnje, Turistička zajednica mjesta Betina i udruga
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.