2 min. čitanja

POKLANJAJU SE SVJETIONICI! Evo koje uvjete treba ispuniti...

POKLANJAJU SE SVJETIONICI! Evo koje uvjete treba ispuniti...
Svjetionik Penfield Reef - Foto: Wikimedia

Deset svjetionika koji su generacijama stajali poput stražara duž obala SAD-a, štiteći pomorce od opasnosti i vodeći ih na sigurno, poklanjaju se bez ikakvih troškova ili ih prodaju na aukciji od strane američke savezne vlade.

Cilj programa koji vodi Uprava za opće usluge je očuvanje građevina, od kojih je većina starija od jednog stoljeća.

- Razvoj moderne tehnologije, uključujući GPS, znači da svjetionici više nisu neophodni za navigaciju - rekao je John Kelly iz ureda GSA-e za raspolaganje nekretninama. I dok američka Obalna straža često održava pomagala za plovidbu na ili u blizini svjetionika, same građevine najčešće više nisu nužne za održavanje sigurnosti plovidbe.

Ipak, javnost je i dalje fascinirana svjetionicima, koji su popularne turističke atrakcije, omiljene lokalne znamenitosti i predmet nebrojenih fotografa i umjetnika, stojeći usamljeni, ali snažni protiv valova i oluja, danju i noću i bljeskajući spasonosnim zrakama svjetlosti bez obzira na vremenske prilike, piše Guardian.

Svjetionik Stratford Shoal - Foto: Youtube / Screenshot

- Ljudi zaista cijene herojsku ulogu usamljenog svjetioničara. Oni su zapravo bili instrumenti za siguran prolaz u neke od ovih opasnih luka koje su zajednicama pružale velike mogućnosti za trgovinu, a često se nalaze na istaknutim lokacijama koje nude prekrasan pogled - kaže John Kelly.

Na mnogim svjetionicima održavanje je izazovno: Dvije građevine koje su na dražbi, svjetionik Penfield Reef u Fairfieldu u Connecticutu i Shoal Light Stratford usred Long Island Sounda, dostupne su samo brodom.

- To su tako neobični odrazi naše povijesti da je potrebna određena vrsta osobe koja želi biti dio toga - kaže Robin Carnahan, administrator GSA-a, za New York Times.

Za sada svjetionici neće biti dostupni bilo kome. GSA ih prvo nudi bez ikakvih troškova saveznim agencijama, državnim i lokalnim vlastima, neprofitnim organizacijama, obrazovnim agencijama i organizacijama za razvoj zajednice. Da bi ispunjavali uvjete, zainteresirani kupci moraju biti u mogućnosti održavati povijesnu nekretninu i omogućiti javnosti pristup. Prema GSA-u, kroz ovaj proces, do sada je više od 80 svjetionika pronašlo novog vlasnika i stabilnu budućnost.

- Ako se vlasnik ne pronađe, svjetionici će biti ponuđeni na prodaju javnosti putem aukcije. GSA je do danas na aukciji prodala 70 svjetionika, u prodaji u rasponu od 10,000 do preko 900,000 dolara - izjavila je Emma Bowman iz NPR-a.

Ostali svjetionici koji idu na aukciju ove godine uključuju Cleveland Harbor West Pierhead Light u Clevelandu, Ohio, i Keweenaw Waterway Lower Entrance Light u Chassellu, Michigan. Popis svjetionika prihvatljivih za prijenos uključuje svjetionik Lynde Point u Old Saybrooku, Connecticut; Svjetionik Plymouth/Gurnet u Plymouthu, Massachusetts; Otok Little Mark i spomenik u Harpswellu, Maine; i svjetionik Erie Harbor North Pier u Erieu, Pennsylvaniji.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.