1 min. čitanja

Pokazne vježbe rezidbe maslina u Puli - Rezanje grana tijekom zime dovodi do smrzavanja stabala

Pokazne vježbe  rezidbe maslina u Puli - Rezanje grana tijekom zime dovodi do smrzavanja stabala
Foto: Pixabay

PULA - Pula Herculanea i Agroudruga Maslina iz Pule u subotu, 13. svibnja 2023. godine organiziraju pokaznu vježbu orezivanja maslina za maslinare, ali i sve zainteresirane građane. Vježba će započeti u 9 sati na Gradinskom usponu kod Portarate.

Svi prisutni imat će priliku od stručnjaka s područja maslinarstva doznati informacije o rezidbi i važnosti iste, ovisno o tome služi li nam stablo za estetski doživljaj ili za dobivanje ploda.

- Cijela istarska regija poznata je upravo po svom visokokvalitetnom maslinovom ulju. Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje od 2019. godine se nalazi u europskom registru zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Maslinarstvo je u Istri tradicija, a usavršavanjem proizvodnje naše je ulje dospjelo na svjetsku gastro kartu - rekao je Robi Fuart, direktor Pula Herculanee.

Maslinarski stručnjaci često upozoravaju da rezanje grana tijekom zime ili odmah nakon berbe lako dovodi do smrzavanja stabala. Osim godišnjeg doba, potrebno je voditi računa i o pravilnom oblikovanju krošnje i prozračnosti stabla kako bi se dobili što kvalitetniji plodovi. Na pokaznoj vježbi građani će doznati i kako obrezivati mlada, a kako stara stabla masline. U slučaju nepovoljnog vremena, vježba se odgađa.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.