2 min. čitanja

POJAČAN STRAH EU OD KINE: “Moramo pojačati obrambenu strategiju u indo-pacifičkoj regiji”

POJAČAN STRAH EU OD KINE: “Moramo pojačati obrambenu strategiju u indo-pacifičkoj regiji”
Foto: Francuska ratna mornarica

Europska unija odlučila je pojačati svoju obrambenu strategiju u indo-pacifičkoj regiji u svjetlu straha od sve veće prisutnosti Kine i zabrinutosti za međunarodni poredak nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

– Naš je moto uvijek surađivati ​​kad god je to moguće, ali i braniti kad god je potrebno – rekao je Gabriele Visentin, posebni izaslanik EU-a za Indo-Pacifik.

– Nije usmjerena protiv neke zemlje ili druge zemlje – to je način povećanja naših kapaciteta i našeg kredibiliteta u smislu obrane naših interesa.

Visentin je rekao da nema dokaza koji bi sugerirali da je rat neizbježan u toj regiji – koja pokriva velik dio svijeta od istočne obale Afrike pa do pacifičkih otočnih zemalja – no EU je zabrinuta da „multilateralni poredak temeljen na pravilima neće u potpunosti biti poštovan“, piše Guardian.

– Cijena za kršenje multilateralnog poretka temeljenog na pravilima je prilično visoka. To je zasigurno signal drugima koji možda također žele prekršiti multilateralni poredak na tako nasilan način, da znaju s čime će se susresti.

Kina se smatra najvećom takvom prijetnjom u regiji. Visentin je rekao da je Kina u EU viđena kao “partner, konkurent i suparnik”.

Rastuća zabrinutost oko vojnog jačanja i strateških namjera rasplamsala se nakon što je u ožujku procurio nacrt sigurnosnog pakta između Kine i Solomonskih Otočja, zaslijepivši tradicionalne partnere otoka kao što su Australija, SAD i Novi Zeland.

Labavo sročen dogovor izazvao je uzbunu da bi regionalna stabilnost mogla biti ugrožena, jer Kina ima priliku bazirati svoje ratne brodove u Pacifiku manje od 2000 km od australske obale.

Dok je Francuska izjavila da je “zabrinjavajuća na mnogim razinama, posebno u vezi s ambicijama Kine kao regionalnog sigurnosnog aktera”, Visentin nije bio voljan komentirati smatra li ga EU prijetnjom sigurnosti, sve dok ne vidi detalje sporazuma, dodajući da svaka država imao pravo suverenog izbora.

– Ali, naravno, signal koji su nam poslali Solomonski Otoci glasan je i jasan:“ EU i drugi moraju učiniti više.”

– Tradicionalno na Pacifiku, Europska unija je razvojni partner. Glavni izazov je pokazati da možemo biti nešto drugo, strateški partner u sigurnosti i obrani.

U ožujku je EU odobrila plan za jačanje svoje globalne sigurnosne i obrambene politike. Strateški kompas, kao što je poznato, postavlja putokaz za poboljšanje sposobnosti EU-a da odlučno djeluje u krizama i brani svoju sigurnost i svoje građane.

– Usvajanje ove strategije još je relevantnije s obzirom na rat u Ukrajini – rekao je Sujiro Seam, veleposlanik EU-a za Pacifik i Solomonske otoke.

– Rat u Ukrajini je povijesni trenutak koji pridonosi afirmaciji europskih ambicija u pitanjima sigurnosti i obrane.

Intenzivniji sigurnosni plan ne bi uključivao uspostavljanje vojnih baza niti raspoređivanje trupa osim u kriznim situacijama, rekao je Visentin, već provođenje vojne obuke i vježbi uživo na kopnu i moru, jačanje obavještajnih podataka i prolazak brodova EU-a kroz zone pomorskog interesa.

Sujiro je rekao i da sporazum ukazuje na potrebu EU za jačanjem u pacifičkoj regiji.

– Iskustvo EU-a u pitanjima sigurnosti i obrane na Pacifiku vrlo je ograničeno. To je izazov za budućnost, a ovaj sigurnosni sporazum između Kine i Solomonskih Otočja mora se uzeti u obzir u razvoju djelovanja Europske unije o sigurnosti i obrani u regiji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SAD ne isključuje vojnu akciju, ako Kina uspostavi bazu na Solomonskim otocima
Kina i Solomonski Otoci potpisali sporazum o sigurnosti, SAD jako zabrinut
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.