3 min. čitanja

SAD ne isključuje vojnu akciju, ako Kina uspostavi bazu na Solomonskim otocima

SAD ne isključuje vojnu akciju, ako Kina uspostavi bazu na Solomonskim otocima
Foto: Youtube / Screenshot

HONIARA – Jedan od najviših američkih dužnosnika na Pacifiku odbio je isključiti vojnu akciju protiv Solomonskih otoka ako bi Kini omogućili da tamo uspostave vojnu bazu, rekavši da sigurnosni sporazum između zemalja predstavlja “potencijalne regionalne sigurnosne implikacije” za SAD i druge saveznike.

Pomoćnik državnog tajnika za pitanja istočne Azije i Pacifika, veleposlanik Daniel Kritenbrink, bio je prošlog tjedna dio američke delegacije na visokoj razini u toj pacifičkoj zemlji.

Rekao je da je američki tim, koji je također uključivao koordinatora Vijeća za nacionalnu sigurnost za indo-pacifička pitanja, Kurta Campbella, imao 90-minutni “konstruktivan i iskren” sastanak s premijerom Manassehom Sogavareom u kojem su Amerikanci detaljno iznijeli zabrinutost zbog nedavno potpisanog sigurnosnog sporazuma s Kinom, javlja Guardian.

– Željeli smo našim prijateljima na Solomonskom otočju iznijeti što nas brine. Premijer Sogavare je naznačio da po mišljenju Solomonskih otoka, sporazum koji su sklopili ima isključivo domaće implikacije. Ali jasno smo stavili do znanja da postoje potencijalne regionalne sigurnosne implikacije sporazuma ne samo za nas same, već i za saveznike i partnere u cijeloj regiji. – rekao je Kritenbrink.

Amerikanci poštuju suverenitet Solomonskih otoka, ali…

Kritenbrink je u utorak ponovio spremnost SAD-a da djeluje u regiji ako Kina uspostavi vojnu bazu.

– Naravno, poštujemo suverenitet Salomonskih otoka, ali smo im također htjeli dati do znanja da bismo, ako bi se poduzeli koraci za uspostavljanje de facto stalne vojne prisutnosti, sposobnosti projekcije moći ili vojne instalacije, bili značajno zabrinuti i mi bismo vrlo prirodno odgovorili na takvu vrstu zabrinutosti – rekao je.

Kada su ga upitali što bi taj odgovor mogao uključivati, rekao je:

– Slušajte, neću spekulirati i nisam u poziciji govoriti o tome što Sjedinjene Države mogu, a što ne moraju učiniti u takvoj situaciji.

Novinari su inzistirali u pitanjima, hoće li odbaciti mogućnost da SAD poduzme vojnu akciju protiv Solomonskih otoka gdje se planira uspostaviti pomorska baza te slaže li se s australskim premijerom Scottom Morrisonom koji je rekao da je baza ‘crvena linija’ za Australiju, rekao je:

– Nemam puno za dodati osim onoga što sam već rekao.

U prošlotjednoj izjavi, administracija američkog predsjednika Johna Bidena objavila je da će, ako Kini bude dopušteno da uspostavi dugoročnu prisutnost na otocima, “SAD odgovarati u skladu s tim”, uz napomenu da je Sogavare dobio uvjeravanja da on nema namjeru dopustiti vojnu bazu.

Retorika je eskalirala nakon te izjave, a australski premijer Scott Morrison je rekao da Australija ima “istu crvenu liniju” kao i SAD kada je u pitanju kineska umiješanost na Salomonovim otocima, a ministar obrane Peter Dutton je izjavio:

– Australija bi se trebala pripremiti za rat – tvrdeći da je Kina ‘trenutačno na zacrtanom putu’.

Kritenbrink je također istaknuo vojne ambicije Kine, rekavši:

– Mislim da je u ovom kontekstu važno imati na umu da znamo da NRK (Narodna Republika Kina) nastoji uspostaviti robusniju inozemnu logistiku i osnovnu infrastrukturu koja bi omogućila PLA (Narodnooslobodilačkoj vojsci)  projektiranje i održavanje vojne moći na većim udaljenostima. Stoga smo željeli voditi taj iskreni razgovor s našim prijateljima u Solomonskom otočju. Iznijeli smo našu zabrinutost i naznačili smo da ćemo nastaviti pomno pratiti situaciju i nastaviti surađivati ​​s njima u budućnosti.

Tekst sigurnosnog sporazuma koji su potpisali Kina i Salomonski otoci je tajan, iako su zastupnici Salomonskih otoka pozvali premijera da ga javno objavi.

– Mislim da je jasno da je samo šačica ljudi u vrlo malom krugu vidjela ovaj sporazum. A i sam premijer je javno citiran kako je rekao da će podijeliti detalje samo uz dopuštenje Kine, što mislim da je također izvor zabrinutosti -rekao je Kritenbrink.

Međutim, nacrt sporazuma procurio je na društvenim mrežama prošlog mjeseca i sadržavao je odredbe koje dopuštaju Kini da šalje svoje brodove, vrši logističku nadopunu te se zaustavlja i vrši tranziciju na Solomonskim otocima.

– Sjedinjene Američke Države ne traže od zemalja da biraju između Sjedinjenih Država i Kine ili bilo koga drugog. Ali smo zainteresirani za promicanje proaktivne vizije za ponovne zajedničke interese i principe za koje vjerujemo da su od vitalnog značaja za sve naše prijatelje u cijeloj regiji – izjavio je na kraju Kritenbrink.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.