2 min. čitanja

PODVODNI ROBOTI 125 studenata sudjeluje na međunarodnom tečaju iz područja morske robotike

PODVODNI ROBOTI 125 studenata sudjeluje na međunarodnom tečaju iz područja morske robotike
Foto: Marble

ZAGREB - Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koordinator je projekta “MARBLE - Pomorska robotika u plavom gospodarstvu”, financiranog u okviru EU fonda, u sklopu kojeg će se razviti novi zajednički diplomski studijski program. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Nikola Mišković.

U projektu uspješno sudjeluje 125 studenata iz Italije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Bosne i Hercegovine na tjednu obuke iz područja morske robotike. Ova zajednička inicijativa ima za cilj poticati znanje i stručnost u području podvodne robotike, osnažujući buduće stručnjake u sektoru plave ekonomije.

Tijekom pet dana studenti će sudjelovati u sveobuhvatnom programu koji uključuje plenarna predavanja, konferencije, događaje za umrežavanje, posjete tvrtkama renomiranim organizacijama poput Saipema, Fincantierija i Beneteaua, kao i poticajni hakaton. Cijenjeni predavači iz Nacionalnog instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku - OGS, Sveučilišta u Trstu, MareFVG-a, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Sarajevu, Sveučilišta u Crnoj Gori, Sveučilišta u Ateni i AgriFood Hrvatska vodit će i mentorirati studente, pružajući studentima vrijedno i obogaćujuće poučno iskustvo.

Projekt MARBLE, kratica za Maritime Robotics in Blue Economy (Morska robotika u plavoj ekonomiji), usredotočen je na razvijanje kompetencija i vještina u području podvodne robotike. Da bi to postigao, projekt okuplja međunarodna sveučilišta, istraživačke centre, industrijske klastere i digitalne inovacijske centre, stvarajući dinamičnu mrežu. Jedan od glavnih rezultata projekta je razvoj inovativnog diplomskog studija osmišljenog kako bi zadovoljio potrebe za obukom neophodnom za rješavanje novih izazova u sektoru plave ekonomije.

Podržan od strane 29 tvrtki i istraživačkih institucija, projekt MARBLE ima za cilj uspostaviti čvrst obrazovni put koji obuhvaća razvoj kurikuluma, administrativne procese, sheme mobilnosti i niz dopunskih događaja i aktivnosti. Vremenski okvir projekta traje devet mjeseci, počevši od online sastanka pokretanja 1. siječnja 2023. U veljači su se partneri projekta sastali u Sarajevu kako bi zajednički oblikovali strateški plan za buduće aktivnosti, dok je travanj svjedočio produktivnom posjetu Ateni radi uvida u najbolje prakse u plavoj ekonomiji i visokom obrazovanju unutar jadransko-jonske regije.

Projekt MARBLE predstavlja izvanredan suradnički napor koji koristi stručnost, resurse i zajedničku viziju svojih raznolikih partnera. Njegujući talente sudionika studenata i opremajući ih vrhunskim znanjem, projekt ima za cilj utrti put za održivu i inovativnu budućnost u sektoru plave ekonomije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.