4 min. čitanja

Neum Underwater Film Festival s dodasad najboljom selekcijom filmova iz cijelog svijeta

Neum Underwater Film Festival s dodasad najboljom selekcijom filmova iz cijelog svijeta
Foto: Promo

NEUM - Završio je treći po redu Neum Underwater Film festival s projekcijama podvodnih filmova autora koji su oduševili publiku amaterskih i studentskih filmova koje su se održavale pod nazivom Fest & Val, a nastavljene prikazivanjem filmova finalista, tj službeme selekcije za nagrade.

Brojni inozemni i domaći gosti došli su u Neum uživati u Festivalu,  popratnom programu, festivalskom umrežavanju i radionici Lorenza Moscie iz Italije.

Pristiglo je preko tisuću filmova iz cijeloga svijeta, a tek su 22  prikazana u konkurenciji. To dovoljno govori o popularnosti podvodnog filma koja i na našim prostorima sve više raste. Grand prix osvojio je turski naslov "Reminder."

- Moram kazati da su najviše truda i filmova poslali Francuzi, Talijani i ljudi iz Turske. Jednostavno prezadovoljni smo i autorima koji su ove godine s nama, od Engleske, Francuske, Italije i Turske, kaže Julijana Mikulić Jurković, izvršna producentica festivala.

Ivo Mikulić i Julijana Mikulić Jurković, utemeljitelji festivala

- Što znači da su filmovi izuzetno dobri i s godinama sve bolji. Meni se osobno sviđa format od minute do pet minuta gdje u malo vremena kažete sve što želite reći. Sviđa mi se i ekološka tematika koja je sveprisutnija i sve potrebnija, kaže Jurica Gašpar, član žirija i glavni urednik portala Morski.hr, koji je bio medijski pokrovitelj ovog festivala.

Jurica Gašpar, član stručnog žirija

Prikazani su filmovi sa sve četiri strane svijeta koji prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite oči umjetnika, studenata i amatera. Prikazuju ljubav prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju. Dio autora podvodnih filmova je  kroz svoje filmske uratke apelirao na ljudsku svijest vazano za odnos prema moru, rijekama i okruženju.

Pobjednici Neum Underwater Film Festivala 2023

Žiri u sastavu Mike Frankel SAD, fotograf (poznat i kao službeni fotograf Woodstocka iz 1969.); Jurica Gašpar HR, glavni urednik Morski HR; Gareth Bartlett UK, Grand Prix Neum Underwater Film Festivala 2021, ronilac, režiser, vlogger; Ante Džono BiH, ronilac iz Neuma i predsjednik Hrvatskog ronilačkog kluba Neum;  Nikša Kaleb HR, profesionalni ekstremni ronilac, svjetski i olimpijski prvak u rukometu;  Lorenzo Moscia ITA, multimedijalni umjetnik iz Rima;  Marisa Cecchetti ITA, underwater koreografkinja i instruktor ronjenja; Clayton Conn SAD, novinar BBC-a, podvodni snimatelj, pobjednik Neuma 2022 - donijeli su odluku o pobjednicima i to:


- “Polietileno”, film Adriane Michelson (El Salvador) je proglašen najboljim eko filmom festivala.
- Nagrada za najbolju originalnu glazbu je otišla filmu iz Mauriciusa „Call from the Ocean“  i to redatelju Luka Doherti Bigara i skladatelju Vinsent Bertelotu.
- Nagrada za najbolju kameru dobio je film Visit the Thistlegorm“ redatelja  Gilles Charvet iz Francuske a glavnu nagradu, Best film award - Grand Prix 2023 osvaja film  „Reminder“  Akina Bagcilara iz Turske.

Nagrada publike

Svake godine i publika glasuje za najbolji film, ove godine za samo 3 glasa više, pobijedio je film „Underwater painting“ redateljice Olge Belka. Drugo mjesto piblike osvaja Reminder a treće Schnelbot S57.

U prvom redu su autori

U subotu je Neum Underwater Festival nastavljen filmskom radionicom i prenosom iskustva od strane Lorenzo Moscia iz Italije, na temu „Kako ispričati podvodnu priču“, pobjednika Neum Underwater Film Festivala 2022. godine u kategoriji eko film, koji je prikazao svoj bogati opus fotografija, podvodnih filmova, korištene tehnike i opasnih situacija na snimanjima. Okupljeni autori iz svijeta razmjenuli su svoja iskustva i najbolje prakse.

Neum Underwater Film Festival organizira Udruga Standard. Festivalski plavi ambient i klasična glazba idu skupa, a profesorica cella Jelena Marković Milićević izvela je četiri kratka djela između filmskih projekcija. Audio video produkciju izvršili su Masters media iz Čapljine, a festivalski dizajnerski outfit oblikovao je Antonio Slavujević.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.