1 min. čitanja

Podvodna misija francuskog istraživačkog broda

Podvodna misija francuskog istraživačkog broda
Foto: Pixabay/Ilustracija

Oko 70% svjetskih oceana relativno je nepoznato. Čak je i površina Mjeseca mapirana točnije od dna oceana našeg planeta.

Francuski istraživački brod Nacionalnog instituta za znanost (Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer) i njegova podmornica istražuju podvodne tople izvore u Atlantiku, kako bi se saznalo više o najvećem planinskom lancu na svijetu koji se nalazi na Srednjoatlantskom hrptu.

Većina oceanskog dna je kilometrima duboka, pusto je, hladno, mračno, a pritisak mora je golem. Oskudni život prilagodio se surovim uvjetima; jedina hrana ondje je biomasa koja pada s površine, poput algi i mrtve ribe. Ali tu su i divlje oaze života.

- To je čudno i jedinstveno okruženje. Postoji život koji se razvio bez sunčeve svjetlosti. Ne treba mu hrana koja pada s površine jer živi od alternativnog izvora energije - kemijske energije - kaže Marjolaine Matabos, morska biologinja iz Nacionalnog instituta za znanost o oceanu, prenosi HRT.

Francuski istraživači proveli su mjesec i pol dana na Srednjoatlantskom grebenu proučavajući izvore tople vode na spojevima tektonskih ploča i njihove ekosustave. Kao i na Zemlji, postoje planine i kanjoni te magma, rastaljena stijena koja zagrijava vodu. Posebno su im bili zanimljivi divovski crvi cjevaši i račići bez vlastitog probavnog sustava, koji žive u simbiozi s bakterijama koje proizvode hranjive tvari.

- Dakle, nemaju probavni sustav, nemaju usta, nemaju crijeva, hrana ne ulazi unutra, nikakav otpad ne izlazi. To je kao kad bismo u želucu uzgajali zelenu salatu i ne bismo morali jesti, ne bismo imali crijeva, ali bi nam hranjive tvari bile u želucu - opisala je Marjolaine Matabos.

Brod se sa svojim saznanjima vraća u luku Brest.

A.V.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.