3 min. čitanja

Podmornica Titan imala je samo 14 posto uspješnosti, otkriva nova istraga

Podmornica Titan imala je samo 14 posto uspješnosti, otkriva nova istraga
Foto: Oceangate / Facebook

Nova istraga otkrila je da je podmornica Titan imala stopu uspjeha od samo 14 posto.

Prošlog mjeseca američka obalna straža izvijestila je o "katastrofalnoj imploziji" podmornice Titan nakon što su ostaci otkriveni u blizini olupine Titanica kod obale Newfoundlanda u Kanadi.

Podmornica je nakon kretanja u istraživanje olupine Titanica izgubila kontakt sa svojim matičnim brodom u nedjelju (18. lipnja). Nažalost, implozija je rezultirala tragičnim gubitkom svih pet putnika na brodu.

TRAGIČAN KRAJ Svi putnici nestale mini-podmornice su poginuli!
Američka obalna straža objavila je na konferenciji za medije da su pronađene krhotine blizu mjesta gdje je nestala podmornica Titan, te da su svi članovi posade poginuli. Krhotine otkrivene u blizini olupine Titanica potječu od nestale podmornice, potvrdila je američka Obalna straža. BREAKING: A d…

Poginuli u incidentu bili su Stockton Rush, izvršni direktor i suosnivač OceanGatea, britanski milijarder Hamish Harding, francuski ronilac i stručnjak za Titanic Paul-Henry Nargeolet te otac i sin Shahzada i Suleman Dawood.

Nakon tragedije, OceanGate se suočio s brojnim kritikama, što je dovelo do opsežne istrage incidenta. Kapetan Jason Neubauer, predsjednik Istražnog odbora marinaca, izjavio je: "Prikupljeni dokazi pružit će ključne uvide istražiteljima iz različitih međunarodnih jurisdikcija u vezi s uzrokom ove tragedije. Ima još mnogo posla kako bi se shvatili čimbenici koji su doveli do katastrofalnog gubitka Titana i spriječila slična tragedija u budućnosti.

Dizajn podmornice izazvao je zabrinutost, a nekoliko aspekata identificirano je kao potencijalne opasnosti, uključujući upotrebu ugljičnih vlakana u izgradnji trupa. Interno 'curenje podataka' otkrilo je zaposlenika OceanGatea koji je podmornicu nazvao "nesrećom koja čeka da se dogodi". Bivši zaposlenik Rob McCallum također je kritizirao inženjerski pristup tvrtke, opisujući ga kao "ad hoc" i na kraju neprimjeren. Čak je usporedio dizajn podmornice Titan s dizajnom "domaćeg kartinga".

VIDEO: OBJAVLJENE SNIMKE IZ TITANA Podmornica se počinje vrtjeti za 360 stupnjeva kada ‘pilot’ izgubi kontrolu...
Pilot tragično nastradale podmornice Titan, Scott Griffith izgubio je kontrolu nad plovilom prije nego što se počeo vrtjeti za 360 stupnjeva na prethodnoj misiji, dok su prestravljeni putnici čekali pomoć. Snimke iz podmornice, snimljene u sklopu BBC-jevog dokumentarca iz 2022., godine, prikazuju uz…

Prema podacima koje je dobio Insider, podmornica Titan uspjela je doći do dubine mjesta olupine Titanika, koje se nalazi otprilike 3.800 metara ispod razine mora, na otprilike 13 od 90 zarona. Dobiveni podaci pak navode na zaključak da je podmornica uspješno završila 'samo 13' zarona od 3,800 metara do dubine Titanika.

To bi značilo da je OceanGate, koji je svoju podmornicu više puta nazvao "eksperimentalnom" u odricanju od odgovornosti na četiri stranice, postigao samo oko 14 posto zarona u dubinu mjesta olupine.

Foto: Becky Kagan Schott/OceanGate

Nakon tragičnog incidenta koji je odnio pet života, OceanGate je obustavio svoje poslovanje i istraživačke operacije. Izjava na njihovoj web stranici trenutno glasi: "OceanGate je obustavio sve istraživačke i komercijalne operacije", prenosi UNILAD.

Bivša zaposlenica OceanGatea: “Dala sam otkaz kad su tražili da upravljam Titanom”
Bivša direktorica financija i administracije u OceanGateu otkrila je da se odlučila na otkaz u toj kompaniji nakon što ju je izvršni direktor Stockton Rush 2018. tražio da postane glavni pilot podmornice Titan. Posvjedočila je o tom događaju za New Yorker i tražila da je se ne imenuje jer joj

I.B

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.