6 min. čitanja

Podignuta kaznena prijava protiv dubrovačko-neretvanskog župana i dvojice zbog krivotvorenja službenih podataka oko pomorskog dobra

Podignuta kaznena prijava protiv dubrovačko-neretvanskog župana i dvojice zbog  krivotvorenja službenih podataka oko pomorskog dobra
Foto: HRT / Screenshot

DUBROVNIK - Udruga "Divlja liga vaterpolo", čiji se predsjednik Igor Legaz već dulje vrijeme bori s nepoštivanjem starog, a sada i novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, podigla je kaznenu prijavu protiv dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i još dvojice koje smatraju odgovornima za, kako navode: "Krivotvorenje službenih podataka", vezanih za kršenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i Zakona o koncesijama.

U prijavi Udruga prilaže i dokumentaciju, za koju tvrde da potvrđuje njihove navode. Prijavu objavljujemo u cijelosti:

Osumnjičenici:
[1] Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko - Neretvanske županije
[2] Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more u Dubrovačko - Neretvanskoj županiji
[3] Marinko Benić, odgovorna osoba tvrtke "Dubrovački zalasci sunca" d.o.o.

KAZNENA PRIJAVA
zbog krivotvorenja službenih podataka


Činjenice:

Visoki upravni sud RH je presudom, br. Usž-3601/18 od 03.07.2020., poništio odluku Skupštine Dubrovačko  - Neretvanske županije  klasa: 947-01/14-01/44, urbroj: 2117/1-04-14-28, od 19.12.2014. (koncesija za sjeverna zona lapadskog kupališta Sumartin).

Visoki upravni sud RH je presudom, br. Usž-2490/18 od 22.12.2020., poništio odluku Skupštine Dubrovačko  - Neretvanske županije  klasa: 947-01/14-01/45, urbroj: 2117/1-04-14-28, od 19.12.2014. (koncesija za južna zona lapadskog kupališta Sumartin). Obje naznačene presude su pravomoćne, na snazi su i nisu suspendirane.

Unatoč t. 3. čl. 71. Zakona o koncesijama i čl. 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, u javnom registru koncesija,  tvrtka "Dubrovački zalasci sunca" d.o.o. neistinito je upisana da je koncesionar čitavog dubrovačkog kupališta Sumartin.

Tako u registru koncesija, za sjevernu zonu kupališta Sumartin, lažno piše da je datum prestanka koncesije "30.06.2035.", a istinito treba pisati: 03.07.2020.
Isto tako u registru koncesija, za južnu zonu kupališta Sumartin, lažno piše da je datum prestanka koncesije "30.06.2035.", a istinito treba pisati: 22.12.2020.

Suglasno st. 6. čl. 4. Pravilnika o registru koncesija, Dubrovačko - Neretvanska županija (kao davatelj predmetnih koncesija) bila je dužna (u roku od 10 dana), u aplikaciji registra  koncesija, upisati istinite datume prestanka koncesija, ali to nije provela, što je vidljivo iz uvida u registar koncesija (u prilogu su pripadajući "screenshots" od 02.08.2023.).

U Dubrovačko - Neretvanskoj županiji, poslovi unosa podataka u aplikaciju registra koncesija,  dodijeljeni su Upravnom odjelu za gospodarstvo i more (svjedokinja: Ana Vukojević r. Bošković, službenica tog upravnog odjela, koja fizički upisuje podatke u aplikaciju).

Sumnja se da osumnjičenik pod [2], u dosluhu s osumnjičenikom [1], ne dozvoljava službenici Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko - Neretvanske županije, da u aplikaciju javnog registra koncesija, upiše istinite posatke,  kako bi tvrtki "Dubrovački zalasci sunca" d.o.o. omogućio da se služi lažnim podacima iz registra koncesija, pa se, ako se sumnja pokaže osnovanom, predlaže protiv osumnjičenika pod [2] i protiv osumnjičenika pod [1], podignuti optužnicu na temelju st. 1. čl. 279. Kaznenog zakona.

Osumnjičenik pod [3], iako zna da su sadašnji podaci u javnom registru koncesija neistiniti, odnosno da tvrtka "Dubrovački zalasci sunca" d.o.o. nije koncesionar ni vrhu sjeverne zone kupališta Sumartin, niti vrhu južne zone kupališta Sumartin, jednostavno "printa" s interneta "dokaze" da ta tvrtka jest koncesionar i onda lažno prikazuje da ta tvrtka zakonito posluje na pomorskom dobru, kako bi (bez pravne osnove) zarađivala na javnim površinama, u vidu naplate parkinga za cestovna vozila, iznajmljivanja ležaljki za sunčanje, prodaje hrane i pića, da legalno izvodi  građevinske radove na obali, itd., pa se predlaže protiv osumnjičenika pod [3]  podignuti optužnicu na temelju st. 2. čl. 279. Kaznenog zakona.

Također, postoji sumnja da je osumnjičenik pod [2], glavni organizator krivotvorenja javnih podataka, te da je podmićen za nečinjenje, a to valja naročito istražiti. Naime, potpuno je nelogično, da se osumnjičenik pod [2] opire formalnom upisu pravomoćno presuđenih podataka u javni registar koncesija, stoji u prijavi udruge "Divlja lika vaterpolo".

Za očitovanje smo poslali upit i u Dubrovačko-neretvansku županiju, kao i tvrtku "Dubrovački zalasci sunca". Nakon što smo dobili njihov odgovor, objavili smo ga u članku niže:

Hrvatski sudovi za koncesije na pomorskom dobru u Dubrovniku donijeli potpuno različite presude - Sve će morati raspetljati Vrhovni sud!
Nakon što je udruga “Divlja liga vaterpolo” podigla kaznenu prijavu protiv dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i još dvojice koje smatraju odgovornima za, kako navode: “Krivotvorenje službenih podataka”, vezanih za kršenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, kao i Zakona o konc…

Podsjetimo, Morski HR je već pisao o sličnom slučaju u ovom gradu, kad je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upozorilo je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika zbog protuzakonitog izdavanja lokacijske dozvole u studenom 2021. godine za gradnju priveza za plovila ispred Hotela Villa Dubrovnik.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Ministarstvo upozorilo Grad Dubrovnik zbog protuzakonitog izdavanja dozvole za privatni mul ispred luksuznog hotela
Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upozorilo je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika zbog protuzakonitog izdavanja lokacijske dozvole u studenom 2021. godine za gradnju priveza za plovila ispred Hot…
VIDEO - DUBROVAČKI HEROJ Hotel zaključa plažu za goste, on razvali bravu: “Moja upornost je beskonačna!”
Hrvatska je u petak u drugom čitanju dobila dugo iščekivani novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, u kojem je najveća promjena postupak davanja koncesija, te da se koncesija na zahtjev za gospodarsko korištenje pomorskog dobra može dati na najdulje pet godina. Novosti su i oko definiranja p…
Pravomoćnom presudom za dubrovačku plažu poništena koncesija, no koncesionar je i dalje u Registru | | Morski HR
Nešto čudno događa se na najvećoj dubrovačkoj plaži u Uvali Sumartin na poluotoku Lapadu. Iako je Visoki upravni sud još prošle godine poništio rješenja o koncesiji za plažu tvrtki
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.