5 min. čitanja

DOZNAJEMO Ministarstvo upozorilo Grad Dubrovnik zbog protuzakonitog izdavanja dozvole za privatni mul ispred luksuznog hotela

DOZNAJEMO Ministarstvo upozorilo Grad Dubrovnik zbog protuzakonitog izdavanja dozvole za privatni mul ispred luksuznog hotela
Foto: Facebook / Dubrovniknet / Grad Dubrovnik / Morski HR / Screenshot

DUBROVNIK - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine upozorilo je Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika zbog protuzakonitog izdavanja lokacijske dozvole u studenom 2021. godine za gradnju priveza za plovila ispred Hotela Villa Dubrovnik. U dokumentu, kojeg imamo u posjedu i objavljujemo, odjelu, odnosno njegovom šefu Zdenku Medoviću se vrlo jasno naređuje da postupi po zakonu. Nazvali smo ga i pitali, zašto je uopće njegov odjel izdao protuzakonit akt?

Podsjetimo, gornji je Odjel protuzakonito izdao lokacijsku dozvolu za zahvat u prostoru, odnosno gradnju privceza za plovila ispred navedenog hotela i to na pomorskom dobru, kojeg čine dio mora i obale.

Ministarstvo Gradu Dubrovniku: "Plaža je plaža, a ne luka"

"Uvidom u predmet koje je ovo Ministarstvo službenim putem pribavilo od upravnog odjela, utvrđene su nezakonitosti u postupanju službene osobe u postupku izdavanja citirane lokacijske dozvole", stoji u dokumentu kojeg je još u ožujku ministarstvo uručilo Gradu Dubrovniku, a kojeg je u posjedu Morski HR i ovim putem ga objavljujemo.

Ministarstvo dalje tvrdi da službena osoba nije potpuno i pravilno utvrdila činjenično stanje vezano za usklađenost predmetnog zahvata s Generalnim urbanističkim planom Grada Dubrovnika, jer se na ovoj čestici nalazi uređena plaža, pa se na plaži ne smiju graditi privezi za plovila.

Ista službena osoba nije potpuno i pravilno utvrdila činjenično stanje vezano za usklađenost ovog zahvata s generalnim urbanističkim planom Dubrovnika, iz kojeg proizlazi da se gradnja priveza za plovila ne mogu odobriti izvan luke otvorene za javni promet lokalnog značaja.

"Radite po zakonu ili će vam se narediti..."

U dokumentu se također upozorava službenike koji upravljaju upravnim tijelom da su odgovorni za vlastiti rad i rad službenika, te se poziva čelnik ove institucije da poduzme sve zakonom propisane radnje u svrhu osiguranja zakonitosti rada i postupanja upravnog tijela jedinice područje samouprave, ali i da je čelnik ovlašten pokrenuti postupak zbog povrede službene dužnosti.

Ministarstvo i poziva čelnika ovog odjela da poduzme mjere radi osiguranja postupanja službenika sukladno zakonu, odnosno kako bi se onemogućilo da izdavanjem lokacijske dozvole stranke steknu prava koja im temeljem važećih propisa ne pripadaju.

Naložili su tako da Grad Dubrovnik otkloni nezakonitosti koje su utvrđene u nadzoru ministarstva te još jednom upozorili čelnika upravnog tijela da ukoliko se u provedbi nadzora utvrdi da se ove nezakonite radnje ponavljaju, naredit će prvostupanskom tijelu otklanjanje nezakonitosti.

Zaključno, traže da se ovo nezakonito rješenje poništi i da čelnik tijeka o svemu učinjenom obavijesti Ministarstvo.

Kako smo već pisali, prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama privez ser odnosi samo za zonu morske luke, a nikako na zone izvan lučkog područja, stoga je ovakav slijed događaja logičan, a sve suprotno tome bio bi opasan presedan.

Pročelnik po struci pravnik: "Ni suci ne znaju sve zakone i različito ih tumače"

S obzirom da je ovaj dokument poslan Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika još u ožujku, nazvali smo pročelnika ovog odjela Zdenka Medovića, inače diplomiranog pravnika, na kojeg se, kao odgovornu osobu ovaj dokument i odnosi.

Medović kao diplomirani pravnik se pravda da ni suci ne znaju sve zakone i različito ih tumače.

- U pravilu sve što ste dobili u drugostupanjskom rješenju je tako. Mi smo ispunili sve obveze koje se od nas traže, sukladno tom rješenju Ministarstva i koliko ja znam, mislim da je uložena žalba na naše rješenje. Znači, mi smo svoje rješenje poništili, kao što nam je naloženo.

Foto: Čitatelj

Činjenice jest da ste izdali akt koji je protuzakonit. Radi se o pomorskom dobru, gdje vi niste imali pravo dati nekakav privatni privez, jer takav ne postoji.

- Točno ono što piše u tom rješenju je ono što smo mi napravili i dalje je navedeno ono što mi trebamo postupiti, a mi smo po tome i postupili. Stranka u postupku je Županija koja je uložila žalbu na naše rješenje.

Međutim, ipak Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika, dakle vaš odjel izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju priveza plovila?  

- Na nama je da to radimo. Izdali smo lokacijsku dozvolu, e sad to je bilo sporno, da ne ulazimo u detalje... zona jedan, zona dva... radi li se o pomorskom dobru i je li ovaj gornji dio naslonjen na pomorskom dobru. Hvala Bogu, nećemo izdati dozvolu na kopnu, ali to je naše tumačenje koje očito nije zadovoljilo drugi stupanj Ministarstva. Zato i postoje, ako mi pogriješimo, da nas isprave i upute kako trebamo napraviti. Oni su ovog puta to protumačili na drugačiji način nego mi iz odjela. Dali su nam naputak što trebamo napraviti, meni kao čelniku tijela i Odjelu kako treba postupiti i mi smo upravo tako postupili. Znači, proveli smo postupak, poništili smo svoje rješenje i izdali odbijajuće rješenje. Na to se županija kao davatelj koncesije žalila.

Foto: Čitatelj

Dobro, radilo se ovdje o privezu, koji pripada u luke. Dakle to ne možete dati vi, pogotovo za mjesto koje je namijenjeno turističkom sektoru, je li tako?

- Kad skroz pojednostavimo, onda je tako bilo otprilike i tumačenje drugog stupnja.

Dakle, znaju li zakon predstavnici lokalne samouprave?

- Znaju zakon, ali nije nužno ni da isto tako sudac koji napiše presudu, pretpostavljam da i oni znaju zakon, ali isto tako im se dogodi da im padne presuda - kaže i Medović i zaključuje da smatra bitnim da su postupili po gore objavljenom rješenju i da u konačnici nije nastupila neka šteta.

Na pitanje je li privez ispod ovog elitnog hotela u kojem noćenje košta i do 8 tisuća eura, onda i uklonjen, odgovara da ne zna i da je taj privez tamo bio od njegovog djetinjstva. Naravno, nisu bili i pontoni koji su jednako tako ilegalno postavljeni, ali zašto cjepidlačiti ili kako bi englezi kazali, "potejto-potato"...

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

OPASAN PRESEDAN U DUBROVNIKU Je li protuzakonito odobrena gradnja privatnog mula ispred Vile Dubrovnik? | | Morski HR
Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju priveza za plovila ispred Hotela Villa Dubrovnik.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.