3 min. čitanja

Počistio obalu od gomile stiropora, pa poručio Hrvatima: "Gadite mi se jer od mora živite i opet ćete glasati za isto smeće"!

Počistio obalu od gomile stiropora, pa poručio Hrvatima: "Gadite mi se jer od mora živite i opet ćete glasati za isto smeće"!
Foto: Tomislav Pavleka

Naš suradnik, Tomislav Pavleka, s par svojih bliskih prijatelja, vrlo detaljno je očistio jednu plažu na Korčuli. No ono što su tamo vidjeli, zgrozilo ih je. Tomislav je to odlučio opisati u nekoliko kritičkih rečenica, a da pritom nije štedio nikoga. Njegov tekst, bez intervencija prenosimo u cijelosti:

Živimo u potpunom kaosu i diktaturi proleterijata koji zamišlja ovaj svijet kao svoju prćiju, u kojoj je striropor dio našeg hranidbenog lanca. Stiropor živi svoj život paralelno s nama. Sva više u nama.

MI se slažemo s tim i slažemo se s plastičnim bocama i vrećicama. Izuzetno su nam drage i imamo ih posvuda i u njima nosimo plastične boce i ostalu plastiku okolo po svijetu.

Onda jedno jutro siđeš na morsku obalu, na plažu ne jednom od hrvatskih južnih otoka. Spustiš se na južnu bandu u uvalu, u namjeri da gledaš u more i misliš...

Misli se raspline a ono što vidiš je brdo plastike .

Onda odeš kući pa kupiš plastične vreće za smeće. Natrpaš u njih sve smeće s plaže i zapališ. Onda si u bradu izgovoriš: "Evo vam spalionica pa se jeb... .skupa s ovim dimom . Što prije se udavite to bolje za ovaj svijet".

Gotovo s ljubavlju skupljao sam prstima među kaktusima, mirtom, lovorom, sitne komadiće stiropora i trpao ih u vreću.

Pišem ovo u namjeri da postavim nekoliko pitanja koja se tiču onih koji su se nametnuli ovom narodu i svijetu kao lideri i kao pametni ljudi koji znaju odgovor. Poručujem im da ne znaju i da svi od reda daju ostavke i sakriju se nekud da ih narod ne bi iskopao prstima iz rupa kao Gadafija svojedobno.

Čija je odgovornost ova plaža? Vlada Republike Hrvatske, Općina , Turistička zajednica, Mjesni odbor, Europski parlament i njegovi miševi...

Ovaj mali zapostavljeni od pameti narod, zvan Hrvatski narod, hrpa lijenčina i nesposobnih glasača koji će ponovo glasati za isto smeće.

"Neka morsko dno bude puno dalmatinskih i istarskuh guma i frižidera..."

Predlažem i apeliram da se više nitko u ovoj zemlji nikada ne pojavi na nijednoj plaži u namjeri da ju VOLONTERSKI očisti, jer time samo pojačavamo stravično zagađenje mora i obala. Zabranimo volonterima da nam čiste obale i podmorje. Neka morsko dno bude puno dalmatinskih i istarskih guma od auta i frižidera, a obala krcata stiropora. Onda kada dođe vesela ekipica crvenih Nijemaca, neka se brčkaju s nogicama u trulim frižiderima i neka leže na medicinskom otpadu.

Ostavite sve  na Mljetu , na Korčuli, na Lastovu, Hvaru, Pelješcu, i svim ostalim otocima i na čitavoj našoj obali da tako stoji i neka vjetar raznosi poruke Europom.

Moguće je da će tada shvatiti nesposobni crkveni velikodostojnici , vladari parlamenta, sabornici, turistički radnici , hoteljeri , onaj Veljko u kravati, kojekakvi Plenkovići, onaj Vlahović, mnogonošci i lijeni gramzivi tipovi da žive od ovog mora , da svi mi živimo od ovog mora. Da drugo more nemamo.

Zagradite more mrežama, uvale branite mrežama, postavite topove na granice, ukinite 200 000 jahti koje nam seru usta dok plivamo svojim morem, naplatite čišćenje istoga, zaposlite milion Nepalaca i dajte im svakome veliku plaću da 24 sata dnevno čiste obalu. Kad očiste, kud to smeće ide, kud ga odvoze ? Na deponije s kojih ih bura raznosi otocima i vješa po granama maslina i borova.

Gadite mi se. Gadite mi se svi koji od mora živite a niste u stanju skupiti vrećicu od čipsa za sobom. Gadite mi se jer ćete ponovo glasati za istu gamad koja će vas sahraniti u stiroporu. I neka. Bolje i ne zaslužujete.

Tomislav Pavleka

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.