1 min. čitanja

Počinju 49. Dani hvarskog kazališta

Počinju 49. Dani hvarskog kazališta
Foto: Ministarstvo kulture

HVAR – “Hrvatski narodni preporod i njegovo naslijeđe” tema je 49. znanstvenog skupa Dani hvarskog kazališta koji se od 11. do 14. svibnja održava u Hvaru.

Manifestaciju organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Književni krug Split, Grad Hvar i udruga Hvarsko pučko kazalište, a na njoj će se okupiti ugledni publicisti, povjesničari umjetnosti, kazališni stručnjaci i umjetnici. U programu skupa bit će predstavljeno 30 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 48. Dana hvarskog kazališta.

Znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave koje nadopunjavaju književnopovijesna i teatrološka istraživanja, a održavaju se u obnovljenom hvarskom povijesnom kazalištu, najstarijem europskom javnom kazalištu utemeljenom 1612. godine.

Ove će godine popratni program otvoriti Pučko otvoreno učilište Vodice monodramom „Penelopa ili tko to tamo tka“ redatelja Zdravka Todorovića u izvedbi Anđele Fržop. Monodrama je posvećena stotoj godišnjici rođenja Vesne Parun prema autobiografiji „Moj život u 40 vreća“.

U četvrtak, 12. svibnja, bit će prikazan autorski projekt Dubravke Crnojević Carić i Tijane Pavliček „Skica za predstavu Majčin dan“, prema tekstu Borisa Senkera u glumačkoj interpretaciji Maje Knezović Lasić i Dubravke Crnojević Carić, u produkciji Kazališne grupe DocKaz Teatra Thalassa iz Zagreba.

Autorska večer Luke Paljetka održat će se u petak, 13. svibnja, a uz autora stihove i glazbu izvest će njegovi prijatelji Darko Matičević, Tanja Miličić i Milan Lakoš.

Znanstveni skup koji se u Hvaru održava od 1974. godine temama obrađuje važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te već gotovo pet desetljeća otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.