1 min. čitanja

Počela arheološka istraživanja na otoku Mljetu

Počela arheološka istraživanja na otoku Mljetu
Foto: NP Mljet

POLAČE – Na brežuljku iznad mjesta Polače, neposredno uz Nacionalni park Mljet, počela su arheološka istraživanja kojima je cilj odrediti starost kule Kaštio za koju arheolozi još nisu otkrili iz kojeg povijesnog razdoblja potječe.

Na njoj je arheološko istraživanje započela hrvatska povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Dubravka Beritić, međutim istraživanja nikad nisu dovršena. Napravljen je samo arhitektonski snimak na kojem je bilo ucrtano i mitraljesko gnijezdo iz 2. sv. rata, što je u stručnoj literaturi često izazivalo zabunu jer nije nacrtan izvorni oblik kule.

Foto: NP Mljet

Ministarstvo kulture i medija u ovoj je godini osiguralo sredstva za arheološko istraživanje kule, a posao je dodijeljen tvrtki Arheo plan d.o.o. iz Dubrovnika.

Dio radova već je obavljen – uklonjen je grudobran mitraljeskog gnijezda nakon čega su se na sjevernoj strani kule pojavila vrata, dok je na istočnoj strani kule otkriven zid – bokobran, koji je služio kao prepreka izravnom napadu neprijatelja na vrata fortifikacije.

Riječ je, kažu, o jedinstvenom arheološkom nalazu na otoku i šire, a daljnjim istraživanjem trebalo bi se otkriti iz kojeg vremena kula potječe. Arheološka istraživanja trebala bi trajati 10 dana.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.