>
  2 min. čitanja

Počela arheološka istraživanja na jednom od najznačajnijih lokaliteta na Jadranu

Počela arheološka istraživanja na jednom od najznačajnijih lokaliteta na Jadranu
Foto: Institut za arheologiju i Kantharos d.o.o.

VIS – Na lokalitetu Vlaška Njiva unutar zaštićene zone antičke Ise na otoku Visu, započela su arheološka istraživanja. Ispituje se postojanje dodatnih grčkih i rimskih grobova koji su nastali u vremenu od 4. stoljeća pr. Kr. do kasne antike.

Riječ je o svojevrsnom nastavku arheološkog istraživanja iz 1983. godine kada je otkriven lokalitet antičke nekropole grada Ise s 249 grčkih i rimskih grobova u kojima su pronađeni izuzetno vrijedni nalazi koji se trenutno mogu pogledati na izložbi „Vis-à-Vis“ u Arheološkom muzeju u Splitu, koji je tada vodio iskapanja.

Prema riječima voditeljice istraživanja dr. sc. Marine Ugarković s Instituta za arheologiju, u prvoj fazi radova koji će trajati 30-ak dana cilj je utvrditi prostire li se istočna isejska nekropola i dalje u smjeru sjevera na navedenom lokalitetu.

– Pretpostavljamo da postoje grčki i rimski grobovi i na prostoru koji se nalazi u blizini već definiranog dijela nekropole, stoga nam je želja pronaći ih te pažljivo dokumentirati otkrivene nalaze – kazala je Ugarković najavivši i sljedeće faze u kojima imaju želju istražiti prostor između postojećeg hotela i bedema grada Ise na kojima se pretpostavljaju bogati i najstariji grobni nalazi.

Drevni otočni grad Isa (Issa), koji su prema pisanim izvorima osnovali sirakuški Grci u 4. st. pr. Kr. na mjestu današnjeg Visa (Gradina), jedan od najznačajnih arheoloških lokaliteta na Jadranu te jedan od najstarijih urbanih središta (ako ne i najstariji) u Republici Hrvatskoj. Sačuvan mu je perimeter gradskih zidova, ostaci helenističkog urbanizma i arhitekture, a trenutno je i jedini grčki grad u Hrvatskoj s otkrivenim nekropolama na lokalitetima Martvilo i Vlaška Njiva.

Foto: Institut za arheologiju i Kantharos d.o.o.

Vrhunski tim arheologa i studenata arheologije na čelu s Marinom Ugarković koja je doktorirala upravo na temi pogrebnih obreda grčke Ise te je autorica znanstvene monografije o nekropoli na Vlaškoj Njivi upotpunili su i Eduard Visković i Maja Vidović, a cilj ovog tima je da pronađeni nalazi budu javno dostupni i prezentirani kako bi se širila svijest o važnosti povijesnih nalazišta čime stječemo dodatna znanja o kulturama, ljudima i običajima koji su u našim mjestima živjeli davno prije nas.

Arheološke istražne radove naručilo je društvo Vis d.d. u čijem vlasništvu je hotel Issa i na čijoj se parceli nalaze potencijalno vrijedni arheološki nalazi. Istraživanja vode Institut za arheologiju i Kantharos d.o.o.

Jurica Galešić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.